Родство – це кровний зв’язок осіб, які походять один від одного або спільного пращура.

Особами, які походять один від одного, вважаються пращури і їхні нащадки чоловічої та жіночої статі (прадід, дід, мати, син, онуки, правнуки).

Особами, які походять відспільного пращура, вважаються рідні брати, дядьки (тітки) і племінники (племінниці) тощо.

Лінія родства може бути прямою і боковою, низхідною і висхідною.

Рідні брати і сестри, що походять від спільних батька і матері, називаються повнорідними, від різних батьків або матері – неповнорідними.

Неповнорідні брати і сестри називаються єдиноутробними, якщо вони походять від спільної матері, а якщо від спільного батька, але різних матерів, то – єдинокровними. Зведені брати і сестри, що входять в одну сім’ю, у яких немає ні спільної матері, ні спільного батька.

Важливе значення має ступень родства, яка характеризується близькістю родинних відносин. Наприклад, мати і син – родичі І ступеня, рідні брат і сестра – ІІ ступеня. Це враховується при встановленні черговості притягнення родичів до виконання обов’язків по утриманню дітей, при спадкуванні.

Усиновителі і усиновлені не є кровними родичами.

Від відносин родства потрібно відрізняти відносини свояцтва. Свояцтво –це відносини між родичами одного з подружжя з іншим подружжям (вітчим, теща, зять тощо), або відносини між родичами обох з подружжя (між дітьми, братом дружини і дітьми). Свояцтво не засноване на кровній близькості. Воно має в своїй основі шлюбний союз. Чоловік і дружина не є родичами і свояками. В деяких випадках свояцтво викликає настання певних правових наслідків. Наприклад, мачуха, вітчим зобов’язані утримувати малолітніх падчерку та пасинка, і навпаки, повнолітні пасинок та падчерка повинні утримувати непрацездатних мачуху та вітчима, якщо них немає повнолітніх дітей, чоловіка, дружини.








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 1072;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.