Проголошення Четвертим Універсалом ЦР незалежності УНР. Німецько-австрійська інтервенція. Відновлення влади УЦР.

Зміст Четвертого Універсалу:

· УР проголошується незалежною

· Органи влади в УНР є ЦР, Рада Міністрів

· ЦР вестиме боротьбу з прибічниками більшовиків в Україні.

· Держава встановлює контроль над торгівлею

· ЦР і Рада Міністрів зобов’язана виконувати Третій Універсал

Берестейський договір визначив долю радянської влади в Україні. 18 лютого розпочався загальний наступ німецько-австрійських військ на Східному фронті від Балтійського моря до Чорного. На території України ці війська наступали як союзні Українській Центральній Раді. Зукраїнізовані підрозділи, наступали в авангарді, першими входили в залишені більшовиками міста й села.

22 лютого 1918 р. Центральний Виконавчий Комітет Рад України, звернувся із закликом до рішучої «відсічі окупантам». Рішенням ЦВК був створений Надзвичайний комітет з оборони революції. У прифронтових місцевостях було оголошено воєнний стан. Але зупинити об'єднані союзні війська було неможливо... Без бою ЦВК рад України і Народний Секретаріат залишили Київ і. переїхали до Полтави. 2 березня у столицю ввійшли підрозділи армії УНР, а днем: пізніше — німецькі війська.

З березня. 1918 р. було укладено Брест-Литовський мир між РСФРР і Німеччиною та союзниками. Росія зобов'язувалася визнати угоду між Центральною Радою і Німеччиною та зі свого боку підписати мирний договір з УНР. Але РСФРР, всупереч обмеженням Брест-Литовського миру, не припиняла допомогу більшовицьким силам в Україні. Отже, більшовики е мали жодної підтримки.

Ліквідація більшовицької влади в Україні визначила долю Народного Секретаріату. замість Народного Секретаріату 19 квітня 1918 р. було створено на чолі з М. Скрипником Всеукраїнське бюро для керівництва повстанською боротьбою проти німецьких окупантів.

Деякий час після повернення до влади Центральної Ради зберігалася республіканська форма правління: усі державні акти підписувалися від імені Української Народної Республіки. Але її авторитет серед населення України падав. Водночас почали загострюватися відносини між окупаційним командуванням і урядом УНР. Рада виявилася неспроможною забезпечити вивезення до Німеччини продовольства. 25 квітня 1918 р. було оголошено про утворення військово-польових судів над українськими громадянами. Центральна Рада висловила протест. Поступово складалися передумови усунення Центральної Ради з політичної арени.

 

 








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 2048;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.