Послідовність дій під час виконання процедур. Накладання венозного джгута і підготовка вени до пункції

Накладання венозного джгута і підготовка вени до пункції

1. Вимийте руки та обробіть їх знезаражувальним розчином, надягніть гумові рукавички.

2. Проведіть психологічну підготовку хворого.

3. Покладіть або посадіть хворого.

4. Покладіть його руку внутрішньою поверхнею догори. Щоб максимально розігнути лікоть, підкладіть під нього тверду подушечку або складений рушник. Якщо ін'єкцію ви робите в ліжку, то підстеліть під руку клейонку, щоб не забруднити білизну.

5. Накладіть гумовий джгут на плече хворого вище від ліктьового згину. Джгут накладають на рукав сорочки, рушник або серветку так, щоб вільні кінці не заважали під час виконання ін'єкції і його було зручно розв'язати однією рукою. Пам'ятайте, що джгут має стискувати лише поверхневі вени і ні в якому разі не порушувати течію крові по артеріях.

6. Для посилення венозного застою запропонуйте хворому декілька разів стиснути й розтиснути кулак або перед накладанням джгута опустити руку. Також можете злегка погладжувати руку, ніби підкачуючи кров у венах, у напрямку від кисті до ліктьового згину або поплескувати кистю руки по ділянці ліктьового згину. У разі задовільного наповнення вени чітко контуруються і пальпуються під шкірою у вигляді еластичних тяжів.

7. Кінчиком вказівного пальця правої руки пропальпуйте вени ліктьового згину й виберіть з них найбільш об'ємну та найменш рухому вену.

Венепункція та введення ліків у вену

1. Обробіть гумові рукавички 70 % розчином етилового спирту. Поверхню ліктьового згину протріть двічі стерильними тампонами, зволоженими 70 % розчином етилового спирту. Краще це робити знизу вверх від периферії до центру, тобто за течією крові та лімфи.

2. І пальцем лівої руки поряд із венозним стовбуром змістіть трохи вниз шкіру і зафіксуйте венозний стовбур (кулак хворого при цьому стиснутий).

3. Правою рукою візьміть шприц з ліками так, щоб II палець фіксував муфту голки, а решта утримували циліндр шприца. Зріз голки повинен бути зверху.

4. Голку встановіть під гострим кутом до поверхні шкіри у напрямку течії крові, обережним рухом проколіть шкіру й стінку фіксованої вени. При цьому може з'явитися таке відчуття, ніби голка потрапила в порожнечу.

5. Опустіть шприц і проведіть голку ще на 5 — 10 мм за ходом вени.

6. Злегка відтягніть поршень шприца до себе. У разі правильного положення голки у вені в шприці з'являється кров.

7. Зніміть джгут обережно лівою рукою і попросіть хворого розтиснути кулак.

8. Ще раз відтягніть поршень циліндра на себе, щоб упевнитись, що під час зняття джгута голка не вийшла з вени. При цьому в шприц вільно поступає кров.

9. Уведіть лікарський препарат повільно, щоб він змішався з кров'ю і не подразнював внутрішню стінку вени, а також не спричинив небажаної реакції організму.

10. Після закінчення введення лікарської речовини прикладіть до місця ін'єкції стерильний ватний тампон і швидким рухом виведіть голку з вени.

11. Запропонуйте хворому зігнути руку в ліктьовому суглобі і затиснути тампон на 3 — 5 хв. Якщо хворий перебуває в непритомному стані, то зафіксуйте самі місце пункції або накладіть стерильну серветку й закріпіть її бинтом, обмотавши його навколо руки.

12. Продезінфікуйте шприци, гумові рукавички, вимийте і висушіть руки.

Сильнодіючі препарати (строфантин, корглікон, навокаїнамід та ін.) вводьте розведеними. У шприц ємкістю 20 мл спочатку наберіть потрібну кількість сильнодіючого препарату, потім — розчинник (0,9 % розчин натрію хлориду, 5 % розчин глюкози) до 20 мл. При цьому турбулентні завихрення в шприці рівномірно розподіляються і розмішують ліки й розчинник. Внутрішньовенну ін'єкцію здійсніть описаним вище методом, але ліки вводьте повільно, протягом 5 — 10 хв.

Якщо у вену потрібно вводити послідовно декілька шприців одного або кількох препаратів, то спочатку введіть ліки з першого шприца. Попередньо під муфту голки підстеліть стерильну серветку. Потім шприц від'єднайте від голки. Швидким рухом шприц з набраним розчином з'єднайте з муфтою голки, відтягніть поршень на себе, перевірте, щоб голка не вийшла із вени, потім введіть розчин з другого шприца.

У разі потреби в такій самій послідовності введіть лікарські речовини із декількох шприців.

Запам'ятайте! Перед пункцією вени треба переконатися, що в шприці відсутнє повітря.

При неадекватній реакції хворого на введення препарату треба негайно припинити ін'єкцію, з'ясувати причину такої реакції, викликати лікаря, але із вени не виходити. У маніпуляційному кабінеті повинна бути заповнена 0,9 % розчином натрію хлориду система, щоб в екстремальній ситуації миттєво підключити її пацієнту.

Усунення можливих складностей при внутрішньовенних ін'єкціях. Внутрішньовенна ін'єкція — складна маніпуляція, і її виконання може супроводжуватися певними труднощами:

1) якщо після венепункції кров не аспірується поршнем, це означає, що голка не потрапила у вену. Тоді її злегка підтягніть, але не витягуючи з-під шкіри, повторіть венепункцію;

2) під час проколювання обох стінок вени утворюється гематома. У цих випадках голку злегка підтягніть, одночасно створюючи поршнем від'ємний тиск у циліндрі шприца. Якщо з'явилася кров у шприці, зверху злегка натисніть тампоном на місце ін'єкції і, легко просуваючи поршень, уведіть повільно препарат. Але в такому випадку не можна вводити гіпертонічні розчини, тому ін'єкцію слід повторити в іншому місці;

3) якщо під час уведення ліків поршень важко просувається вперед, а навколо вени з'являється випинання, це свідчить про те, що розчин потрапляє в прилеглі тканини. У таких випадках ін'єкцію припиніть і, не виймаючи голки з-під шкіри, відтягніть поршень, наскільки це можливо, відсмокчіть уведену рідину, потім стерильним ватним тампоном притисніть місце пункції, видаліть голку, венопункцію повторіть в іншому місці.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 1209;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.