Відбір і вивчення екскурсійних об'єктів.

Показ об'єктів, як вже наголошувалося, є частиною, що займає очолююче положення в екскурсії. Правильний відбір об'єктів, їх кількість, послідовність показу мають вплив на якість екскурсії.

У практиці підготовки екскурсій вироблена певна методика оцінки екскурсійних об'єктів. Застосування цієї методики особливо важливо в тих випадках, коли творці нової екскурсії, зустрічаючись на маршруті з декількома об'єктами, подібними за змістом, можуть обирати ті з них, які найцікавіші для, даної теми. Для оцінки об'єктів, які включаються в екскурсію, рекомендується використовувати наступні критерії:

  • Пізнавальна цінність — зв'язок об'єкта з конкретною історичною подією, з певною епохою, життям і творчістю відомого діяча науки або культури, художня цінність пам'ятника, можливість використання в естетичному вихованні учасників екскурсії.
  • Популярність об'єкта, його відомість серед широких верств населення.
  • Незвичайність (екзотичність) об'єкта. Мається на увазі особливість, неповторність об'єкта (наприклад, суцільнозварний міст Е. О. Патона через Дніпро в Києві). Незвичайність об'єкта може бути також пов'язана з якоюсь історичною подією, що відбулося в даній будівлі, на певному місці, або з легендою.
  • Зовнішня виразність об'єкта, тобто його взаємодія із навколишнім середовищем - будівлями, спорудами, природою. Перевага віддається тому об'єкту, який найкраще вписується в місцевість, гармоніює з іншими об'єктами, з ландшафтом.
  • Збереженість об'єкта. Робиться оцінка стану об'єкта в конкретний момент, і відповідно визначається можливість його показу екскурсантам.
  • Місцезнаходження об'єкта. При відборі об'єктів повинні враховуватися відстань до пам'ятника, зручність під'їзду до нього, придатність дороги для автотранспорту, можливість підвозу до об'єкта екскурсантів, природна обстановка, що оточує даний об'єкт, наявність місця, придатного для розташування групи з метою спостереження.
  • Тимчасове обмеження показу об'єкта (за часом доби, по днях, місяцях і сезонах) - це коли відвідування й огляд об'єкта неможливі через погану видимість, сезонність, графік роботи.

 

МИ ВЖЕ ЗНАЄМО, ЩО Екскурсія не повинна бути перевантажена великою кількістю відвідуваних об'єктів, тому що це збільшує її тривалість і зменшує інтерес туристів.

Оптимальна тривалість екскурсії по місту складає 2-3 години, при цьому з інтересом сприймається не більше 15-20 екскурсійних об'єктів.

Після дослідження усіх екскурсійних об’єктів, наступає етап відбору основних та додаткових об’єктів.

Об’єкти поділяються на основні та додаткові.

Основні – це ті, без яких неможливо розкрити тему екскурсії. Наприклад у всім відомій екскурсії по Софіївці відомими об’єктами будуть… - Павільон флори, водограй «Змія», срібні струмки, Венеціанський міст, тарпейська скеля, великий водоспад, дзеркало Діани, грот Фетіди, англійський парк, оранжерея, партерний амфітеатр. Всі погодяться з тим, що ці об’єкти набільш повно розкриваають тему екскурсії: Обзорна екскурсія парк «Софіївка».

Без них неможливо розкрити історію створення парку та етапи його формування, розповісти про його державне значення.

Додаткові об’єкти допомогають розкрити окремі епізоди, факти, локальні події, що збагачують екскурсію конкретними деталями. В цій екскурсії додатковими об’єктами будуть: статуї Паріса, Орфея, Еврипіда, Аполлона, Одісея, Амура, Платона, Арістотеля, Гомера, Сократа, Альтанка «Грибок», обеліск «Орел», Колона смутку, долина велетнів.

Поняття про картку об’єкта

На кожен об'єкт екскурсії складається "картка екскурсійного об'єкта", в якій зазначається:

 

КАРТКА ЕКСКУРСІЙНОГООБ'ЄКТА
Найменування об'єкта (первісне й сучасне), а також назва, під якою пам'ятник відомий серед місцевих жителів
Історична подія, з якою пов'язаний обєкт, дата події
Місцезнаходження об'єкта, його поштова адреса, під'їзд і підхід до нього
Опис об'єкта (автор, дата спорудження, з яких матеріалів виготовлений, текст меморіального напису, особливості)
Джерело відомостей про пам'ятник (література, де описаний об’єкт і події, пов'язані з ним, архівні дані, усні перекази)
Збереженість об'єкта (стан обєкта й прилеглої території, дата останнього ремонту, реставрації)
В яких екскурсіях пам'ятник використовується
Дата складання картки, прізвище й посада укладача
Додаткові дані (при необхідності)

 

Так наприклад, в навчальній екскурсії «Софіївка» можна скласти 12 карток по таким об’єктам: Павільон флори (додаток №__), джерело Натхнення (додаток №__), партерний амфітеатр (додаток №__), фонтан «Змія» (додаток №__), Тарпейська скеля (додаток №__), китайська альтанка (додаток №__), острів кохання (додаток №__), грот «Фетіди» (додаток №__), дзеркало Діани (додаток №__), обеліск «Орел» (додаток №__), великий водоспад (додаток №__), венеціанський місток (додаток №__). Картки цих об’єктів розробляються, тому що саме вони найбільш цікавлять туристів, своєю красою, неповторністю, історією, і саме завдяки їм можна розповісти легенди, які стосуються «Софіївки».

 

6. Упорядкування маршруту екскурсії.

Маршрут екскурсії являє собою найбільш зручний шлях проходження екскурсійної групи, що сприяє розкриттю теми.

Розробка маршруту - складна процедура, що вимагає досить високої кваліфікаці.

При розробці автобусного маршруту слід керуватися «Правилами дорожнього руху», «Правилами перевезення пасажирів» та ін.

Основні вимоги, які повинні бути враховані укладачами маршруту - організація показу об'єктів у логічній послідовності й забезпечення зорової основи для розкриття теми.

У практиці екскурсійних установ існують три варіанти побудови маршрутів:

- хронологічний (наприклад, екскурсії, присвячені життю й діяльності видатних людей);

- тематичний (екскурсії, пов'язані з розкриттям певної теми в житті міста, наприклад, «Храми Печерська»);

- тематико-хронологічний (всі оглядові міські екскурсії).

Побудова схеми маршруту екскурсій.

Кожна екскурсія повинна мати схему маршруту. Екскурсійний маршрут являє собою шлях руху екскурсійної групи. Необхідно прагнути зробити маршрут компактним, що б не допустити занадто довгих переїздів або переходів між об'єктами показу. Цей час не повинен перевищувати 10-15 хвилин.








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 3402;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.