Структурна побудова СЕП

Функціональні рівні Учасники Програмно-технічні комплекси
Нижній Банківські установи, їхні філії АРМ-СЕП
Середній Територіальні управління НБУ АРМ-РП
Верхній Операційне управління НБУ, Центральна розрахункова палата ЦОСЕП

 

На нижньому рівні перебувають банківські установи, їхні філії – учасники СЕП разом із власною електронною системою автоматизації (САБ), програмно-технічним комплексом АРМ-СЕП, засобами захисту інформації та електронної пошти.

Середній рівень – це територіальні управління Національного банку України разом з програмно-технічним комплексом АРМ-РП, засобами захисту інформації та електронної пошти.

На верхньому рівні функціонують операційне управління Національного банку України, Центральна розрахункова палата (ЦРП) разом з програмно-технічними комплексам ЦОСЕП і АРМ-Ю, засобами захисту інформації та електронної пошти.

Елементи СЕП середнього рівня забезпечують функціонування системи в окремому регіоні:

· ведення технічних та реальних коррахунків банків – учасників СЕП;

· приймання, обробка та відправлення платіжних документів від/до банків – учасників СЕП та інших РП;

· передавання підсумків технічних коррахунків банків-учасників на кінець робочого дня у територіальне управління НБУ для відображення по їх реальних коррахунках;

· надання інформації про стан розрахунків до ЦОСЕП тощо.

Елементи СЕП на нижньому рівні забезпечують початкові технологічні процеси функціонування всієї системи: підготовка та перевірка пакетів електронних розрахункових документів, передавання їх у систему (до РП через АРМ-РП); одержання розрахункових докумен­тів від РП та введення їх у систему автоматизації банку (САБ).

Схему документообігу здійснення міжбанківських розрахунків через СЕП зображено на рис. 6.7.

Елементи СЕП верхнього рівня забезпечують функціонування системи загалом: балансування міжрегіональних платіжних оборотів, захист системи від несанкціонованого втручання, усунення аварійних ситуацій, синхронізація основних операцій учасників системи тощо.

Учасниками СЕП найнижчого рівня є комерційні банки, а їхні клієнти, не будучи учасниками СЕП, можуть скористатися її послугами лише опосередковано – через банки, які їх обслуговують. Таким способом можуть скористатися послугами СЕП також іноземні банки та небанківські фінансово-кредитні установи. Це зумовлено принципом замкнутої побудови СЕП. Тому першим учасником системи, який стоїть біля витоку технологічного процесу електронних платежів, є комерційний банк (філія банку), що го­тує вхідні (початкові) розрахункові документи для СЕП.

 


Територіальне управління, АРМ-РП
Територіальне управління, АРМ-РП
Файл В Файл А

 

 

 

 


Рис. 6.7. Документообіг здійснення міжбанківських розрахунків через СЕП.

 

 








Дата добавления: 2014-12-09; просмотров: 876;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.