Розпізнавання мови

До недавнього часу коректне розпізнавання мови вимагало дорогого обладнання. Але останнім часом ситуація почала мінятись.

Існують англомовні системи розпізнання мови: NaturallySpeaking Delux фірми Dragon Systems, ViaVoice Gold фірми IBM та VoiceXpress фірми Lernout&Hauspie Speech Products. З їх допомогою можна диктувати тексти довільним Windows-аплікаціям, відтворювати записану мову для корекції тексту, а також зачитувати документи, використовуючи синтезований голос. Можна також, з деякими обмеженнями, керувати Windows-аплікаціями за допомогою голосових команд.

Про особливості системи розпізнавання мови можна судити з характеристик пакету Kurzweil Voice for Windows, версія 1.0. Пакет використовується в середовищі Microsoft Windows, забезпечує увід інформації в режимі дискутування, має швидкодію і потужність майже таку , як друкарка середньої швидкості.

При інсталяції програмного забезпечення обирають один із словників на 20 чи на 40 тис. слів(при цьому вимагається 8 чи 16 Мбайт системної пам’яті), системі потрібно 8-розрядне гніздо шини ISA для встановлення оригінальної співпроцесорної плати.

Kurzweil Voice – незалежна від диктора системи. Тобто, можна приступати до її використання без попереднього навчання програми особливостям вашої мови. Такий підхід має і переваги, і недоліки: незалежні від диктора системи легше налаштовувати, але вони менш точні. Тим не менше, Voice демонструє непогану точність. Систему можна потренувати, щоб вона краще розпізнавала слова чи особливості вашої мови. Проте для проведення тренування потрібен файл підкачки для Windows розміром не менше 18 Мбайт.

При використання навушників і мікрофону, що входять до комплекту системи, потрібно, щоб між словами були короткі паузи. Фірма Kurzweil стверджує, що можна досягти швидкості диктування 60 слів за хвилину.

Система “Горинич” являє собою русифіковану версію однієї із самонавчаючих програм, створену фірмою Dragon Systems. Її можна використовувати для диктування текстів на російській та англійській мовах, а також для мовного керування комп’ютером. Словник системи містить 10000 слів, вона розуміє знаки розділення, лапки, цифри, скорочення.

 

 








Дата добавления: 2014-12-08; просмотров: 821;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.