Поняття про глобальну інформаційну службу WAIS

Однією з додаткових послуг Internet є пошук в індексованих базах даних, що виконує глобальна інформаційна служба (Wide Area Information Service, WAIS).

Система WAIS дозволяє знаходити ресурси в мережі і отримувати до них доступ незалежно від того, де вони знаходяться. Система знаходить ресурси рухаючись по ланцюгу меню і сама виконує пошук. Потрібно тільки повідомлення системі, що необхідно знайти. Команда для системи WAIS зводиться, по суті справи, до вимоги: “Знайдіть мені матеріали про таке-то в такій-то бібліотеці.” WAIS розглядає всі документи в бібліотеці ( бібліотеках), що вказані в команді, і повідомляє, які документи вміщують те, що потрібно по заявці. При бажанні система WAIS видасть ці документи на екран монітора або принтер.

Зараз в мережі Internet нараховується близько 500 загальнодоступних бібліотек WAIS. Оскільки вони ведуться на добровільній основі за рахунок спонсорів, одні галузі знань в них представлені більш повно, інші - менш. Мається багато бібліотек по обчислювальній техніці, мережам, молекулярній біології.

Існують літературні бібліотеки, наприклад, набір художніх творів по проекту “Гутенберг” та бібліотеки, що вміщують різні релігійні тексти і книги. Суспільні науки в сучасний час представлені значно гірше, але бібліотеки з цієї галузі знань постійно розширюються. Працюючи із системою WAIS, можливо запитати: ”Чи є бібліотека по даній темі?” і отримати відповідь, яка дозволить вияснити про наявність в системі WAIS відповідних ресурсів.

Деяка інформація комерційного характеру, наприклад, матеріали інформаційної служби Доу - Джонса, також можуть надаватись через WAIS. Але такі послуги є платними, а загалом вони нічим не відрізняються від безкоштовних послуг.

Система WAIS при пошуку інформації звертає увагу тільки на індекс, вибирає усю інформацію незалежно від її формату ( текстового, графічного або змішаного). Таким чином, систему WAIS можливо розглядати як базу даних спеціалізованих бібліотек.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.