Негативні наслідки комп'ютеризації

Обчислювальна техніка міцно увійшла в професійну діяльність, побут і дозвілля сучасної людини, стала потужним каталізатором науково-технічного і соціального прогресу. Важко зараз назвати яку-або сферу життя і діяльності людини, де б не використовувалася обчислювальна техніка. Своїм швидким розвитком і розширенням масштабів застосування обчислювальна техніка зобов'язана в першу чергу досягненням мікроелектроніки.

Щоб наочно уявити собі темпи прогресу мікроелектроніки, можна навести таке порівняння: якщо б автомобілебудування розвилось зі швидкістю розвитку сучасної електроніки, то “Роллс-Ройс” зараз коштував би 2.75 долари і витрачував би всього 0.1 куб. см бензину на 100 км пробігу. Такими успіхами мікрокомп’ютерізація завдячує появі якісно нового класу машин - персональних комп'ютерів (ПК), або комп'ютерів індивідуального користування, що надають споживачу практичні такі ж обчислювальні ресурси, якими володіли великі ЕОМ 60-х років, і міні-ЕОМ 70-х років.

Процес комп'ютеризації охоплює всі рівні управління економікою. Все більше застосування ПК починають знаходити і в непромисловій сфері. Основними напрямками використання ПК в цій сфері є: установча діяльність, в тому числі організаційна і ділова, освіта, наукові розрахунки і, нарешті, побут.

Разом з тим персональний комп'ютер може і вже стає знаряддям зла, бо, як сказав відомий американський фантаст Р. Бредбері, “ЕОМ це порожня рукавичка, що повинна бути надіта на руку людини, але рука може бути і гарною, і поганою”. І “вільний світ” вже перетворив плоди генія людини - комп'ютерну техніку в високоефективну “електронну відмичку”.

По-перше, з'явилися нові види злочинів (використання ЕОМ для привласнення власності, крадіжка математичного забезпечення, програм з автоматизованих систем проектування, шантаж з допомогою ЕОМ та ін.) В Америці бурхливо ростуть так звані “електронні крадіжки”. Ось, наприклад, як було здійснено найбільше за всю історію Америки пограбування банка. Дехто Стенлі Ріфкін, фахівець з обслуговування ЕОМ, “розколов” код, керуючий електронною системою банка “Секьюріті Пэсифік Hейшнл Бенк” в м. Лос-Анджелесі, і дав команду ЕОМ на переведення 10 млн. доларів на його поточний рахунок. Банк щодня проводить біля 1500 операцій на суму біля 4 млрд. доларів і тому в цьому потоці пропажа “всього” 10 млн. доларів могла бути і непоміченою. Ріфкін же попався тільки тому, що став спекулювати алмазами на награбовані гроші.

В іншому випадку програміст банка в м. Міннеанаполісі включив в програму АСУ цього банку команду, що дозволяла йому брати з банку будь-яку суму грошей в будь-який час. Його “фінансова діяльність” залишалася непоміченою доти, доки не вийшла з ладу ЕОМ, що примусило банк повернутися до старого засобу проведення банківських операцій, тобто до використання людей - бухгалтерів. Вони в той же час виявили “електронного шахрая”.

Мають місце і випадки, коли самі володарі “розумних машин” використовують їх для нечесних цілей. Керівництво однієї з страхових компаній м. Лос-Анджелеса, скориставшись ідеєю гоголівського Чичикова, ввело в пам'ять машини свого банку десятки тисяч “мертвих душ”, щоб штучно роздути активи компанії.

Але всі ці злочинні акції - ніщо у порівнянні з аферою співробітників австралійської фірми “Хепичген”. З допомогою комп'ютерних операцій вони “полегшили” рахунки чотирьохсот банків на суму 170 млн. доларів і зникли.

Загальні збитки банків США від комп'ютерних зловживань складають десятки мільярдів доларів на рік.

Грабіжники з “електронними відмичками” діють напевно, їх прибутки набагато вище, ніж у тривіальних гангстерів, а захопити їх на місці злочину практично неможливо.

Слід зазначити, що лише біля 11% “комп'ютерних крадіжок” доходять до суду, ще рідше - до в'язниці.

На думку багатьох західних кримінологів, ЕОМ є самим багатообіцяючим знаряддям злочинів майбутнього. Вже зараз економічні збитки від злочинів, що вчиняються з допомогою ЕОМ в розвинених країнах, можна порівняти з перевагами, одержуваними від їх впровадження, а соціальні, моральні втрати взагалі не піддаються оцінці. У річному огляді Американської асоціації адвокатів вказується, що майже половина злочинів в діловому світі пов'язані з використанням комп'ютерів.

У західному світі спостерігається колосальне зростання “електронного хуліганства, вандалізму і тероризму”. Типовими представниками цього напрямку є так звані “хаккери” (“одержимі програмісти”).

Мета їхньої “діяльності” - несанкціоноване проникнення в автоматизовані банки даних (АБД), крадіжка, маніпуляції або просто знищення інформації, що міститься в них. Причому описуючи “подвиги” хаккерів, засоби масової інформації США всіляко смакують технічні подробиці, водночас повідомляючи про засоби проникнення в пам'ять ЕОМ, і вславляють сучасних антигероїв епохи HТР за їхню технічну сміливість, кмітливість і завзятість, незалежність духу. Яскравою ілюстрацією цьому є випадок з групою хаккерів “Банда 414”, очолюваної Hілом Патриком.

Після того як ФБР напало на слід цієї групи “електронних диверсантів”, виявилося, що її члени забезпечували собі несанкціонований доступ більш ніж до50 важливих АБД, включаючи Лос-Аламоську ядерну лабораторію, великий раковий центр і інші життєво важливі об'єкти США. “Покарання” - участь H. Патрика в популярній американській телевізійній передачі Філа Донахью.

Масштаби небезпеки, що погрожує життю і діяльності людей з боку “комп'ютерних диверсантів і терористів” з розвитком національних і інтернаціональних інформаційних інфраструктур, важко передбачити: адже абсолютного захисту від несанкціонованого проникнення в життєво важливі ІОС і АБД, включаючи і системи управління стратегічною ядерною зброєю, польотами літаків з ядерним вантажем і т.п., не існує. Такою є зворотна сторона комп'ютеризації у “вільному світі”.

Останнім часом зловмисники з числа математиків-програмістів почали виробляти програми для ЕОМ, в яких перехована інструкція, що руйнує через який-небудь проміжок часу всі інші програми, які зберігаються в пам'яті машини.

В цілу низку комп'ютерів, що надійшли в продаж, зловмисники ввели програму з прихованою в ній “бомбою”, що в самий неочікуваний момент “підривається”, миттєво руйнуючи всю “бібліотеку” даних. Після цього машина, як дитина, що розігралася, видає письмове повідомлення зі словами: “Hа-ка, викуси! Hа-ка, викуси!”

Минулого року японські школярі вивели з ладу найскладнішу комп'ютерну систему, яка керує рухом приміських електричок. В результаті цієї першої в історії акції технологічного тероризму на залізничних платформах накопичилось 15 млн. (!) охоплених панікою японців.

По-друге, ЕОМ не тільки інтенсифікують, але змінюють самий характер порушення закону. Злодій з “електронною відмичкою” належить до світу так званої “респектабельної” злочинності. Hа Заході навіть створений стереотип такої “злодійської еліти”. Звичайному “електронному” злочинцю біля 30 років. У нього диплом інженера в галузі електроніки, а досить вірогідно навіть два дипломи. Він займає високий пост: з усіх спійманих злодіїв з “електронною відмичкою” більше всього віце-президентів компаній, фінансових керуючих, скарбників і інших “довірених” “осіб” вкладників капіталу.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 907;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.