Засоби захисту інформаційних систем від вірусів

У зв'язку з можливістю зараження комп'ютерним вірусом ІС перед користувачами персональних комп'ютерів постають три проблеми:

1. Як відвернути зараження;

2. Як виявити вірус;

3. Як позбавитися від вірусу.

Відвернути зараження вірусом з високим ступенем ефективності можуть допомогти як елементарне дотримання правив “гігієни”, так і застосування деяких спеціальних засобів захисту, аналогами яких в традиційній медицині є марлеві пов'язки, противірусні щеплення і т.п.

Не вимагається багатої фантазії, щоб трансформувати традиційні правила медичної профілактики в правил “гігієни” для користувачів персональних комп'ютерів ІС. Перерахуємо основні з них.

1. Утримуйтесь від випадкових контактів і зв'язків, що виражаються в використанні чужих комп'ютерів і дискет, стерильність яких може ставитися під сумнів.

2. Зберігайте програми та дані на різних дискетах або в різних підкаталогах жорсткого диску. Дискети з програмами вставляйте в незнайомий комп'ютер, заздалегідь заклеївши стрічкою фольги прорізь маркера захисту даних або зробивши блокування.

3. Обмежуйте доступ до файлів програм, встановлюючи для них завжди, коли це можливо, статус “тільки для читання”.

4. Ніколи не копіюйте програми для власних потреб із випадкових дискет. Переписуйте програмне забезпечення з дисків-оригіналів, захищених від запису.

5. Не завантажуйте ОС в комп'ютер з випадкових дискет. Комп'ютери, що мають жорсткий диск, повинні завантажуватися з цього диску.

6. Присвоюйте імена всім дискам та звикайте контролювати ці імена при перегляді каталогу на екрані дисплею.

7. При роботі в мережі при можливості не викликайте програм з пам'яті інших комп'ютерів інформаційних систем.

8. Якщо необхідно попрацювати на чужому комп'ютері (наприклад, виконати високоякісний, швидкий, кольоровий друк), заздалегідь скопіюйте необхідні для цього програми і дані на спеціально виділені для таких випадків дискети.

Поряд з виконанням правил “гігієни” - це головне! - можна з достатньо високим ступенем ефективності попередити зараження, використовуючи спеціально розроблені для цієї мети програмні засоби - антивіруси. Виявити вірус по зовнішнім його признакам можна, використовуючи наступні основні признаки:

1. Операційна система завантажується довше, ніж звичайно.

2. Кількість звернень до дисків не відповідає функціям програми, що виконується або відмічаються звернення до дисків (загораються індикаторні лампи), коли їх бути не повинно.

3. Загадкові зникнення з диску програм і даних.

4. Неочікуване зменшення вільного обсягу диску або зміна його імені.

5. Уповільнене виконання програм.

6. Збільшення (зміна) обсягу файлів програм.

7. Поява на екрані неочікуваних звукових і графічних ефектів, незрозумілих повідомлень.

8. Зростання числа системних збоїв і випадків невірного виконання програм або команд вводу-виводу даних.

Якщо одна або декілька з перерахованих ознак має місце, та уточнити наявність зараження можна, використовуючи спеціально призначені для цього програмні засоби. Деякі з таких програм здатні встановити лише факт наявності вірусу або дати підставу підозрювати його присутність на диску, інші можуть точно встановити тип вірусу. Звичайно такі програми не тільки виявляють вірус, але і вилучають його з диску або виконують противірусне щеплення.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 967;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.