Поняття про комп'ютерні віруси

Історія розвитку науки та техніки, як і історія людства, повна прикладів драматичного протиборстваДобра і Зла. Не уникнули цього протистояння і процеси комп'ютеризації суспільства, що активно ідуть. В той час як одна частина ентузіастів обчислювальної техніки, що становить сили Добра, наполегливо працює над тим, щоб перетворити комп'ютер в надійного помічника, здатного змагатись з людиною в мистецтві вирішувати найбільш високоінтелектуальні задачі, інша (представників цієї частини комп'ютерних фанатів назвали хаккерами) займалась розробкою програм, що дозволять обкрадати з допомогою комп'ютерів банки, руйнувати бази даних, виводити з ладу інформаційні системи, що управляються комп'ютерами і т.п. Протягом останнього часу одним з модних захоплень хаккерів стала розробка комп'ютерних вірусів, здатних, передаючись від одного комп'ютера ІС до іншого, руйнувати дані, що зберігаються в їх пам'яті і навіть виводити з ладу окремі технічні прилади.

Вважають, що ідею створення комп'ютерних вірусів підкинув письменник-фантаст Т. Дж. Райн, що в одній з своїх книг, яка опублікувалася в США в 1977 р., описав епідемію, що за короткий час вразила більше семи тисяч комп'ютерів ІС. Причиною епідемії став комп'ютерний вірус, що, передаючись від одного комп'ютера до іншого в ІС, впроваджувався в операційні системи та виводив комп'ютери з-під контролю людини.

В 70-х роках, коли вийшла книга Т. Дж. Райна, описані в ній події здавались безневинною фантастикою і мало хто міг припустити, що вже в кінці 80-х років проблема комп'ютерних вірусів стане суворою реальністю, яка хоча і не загрожує загибеллю людства в єдиноборстві з розлюченими комп'ютерами, але вже приносить серйозні соціальні та матеріальні втрати. За даними обстеження, проведеного однією з американських асоціацій по боротьбі з комп'ютерними вірусами, за 7 місяців 1988 року, комп'ютери, що належать фірмам-членам асоціації, наштовхувались на 300 масованих вірусних атак, які вразили більш ніж60 тис. інформаційних комп'ютерних систем, відновлення яких вимагало значних матеріальних і часових витрат. В кінці 1989 р. в пресі промайнуло повідомлення про відкриття в Японії нового, надзвичайно підступного і руйнівного вірусу (його назвали “черв'яком”), який за короткий час вразив велику кількість комп'ютерів, під'єднаних до мереж передачі даних. “Переповзаючи” від комп'ютера до комп'ютера по їх з'єднаним комунікаціям, “черв'як” здатний “з’їдати” вміст пам'яті, не залишаючи жодних надій на відновлення даних. Збитки, що наносяться комп'ютерними вірусами, швидко зростають, а їхня небезпека для таких життєво важливих інформаційних систем, як оборона, транспорт, зв'язок, поставила проблему комп'ютерних вірусів в низку тих, що звичайно знаходяться під ретельною увагою органів державної безпеки.

Що ж таке комп'ютерний вірус? Звичайно це невелика програма, написана в машинних кодах комп’ютера, здатна впроваджуватись в інші програми, що зберігаються на дисках запам'ятовуючих приладів комп'ютера. Коли заражена вірусом програма викликається для виконання, на одному з етапів її роботи вірус перехоплює управління та реалізує функції, закладені в нього розробником. Звичайно таких функцій дві: зараження інших програм і дисків та зараження незаражених систем.

Стадія зараження є пасивною фазою життя вірусу, коли він зовні практично не виявляє себе, намагаючись залишатися непомітним для користувачів. Одержуючи управління на цій стадії, вірус відшукує на інших дисках комп'ютера системні або прикладні програми і впроваджується в них. Тривалість пасивної фази може бути різною: від декількох хвилин до декількох років.

Стадію активних дій вірусу по ураженню заражених систем називають атакою вірусу. Вірусна атака може починатися водночас на всіх заражених комп'ютерах або в різний час. В першому випадку “спусковим гачком є дотримання деякої загальної для всіх комп'ютерів умови. Наприклад, один з розповсюджених вірусів “ISRAELI VIRUS” запрограмований так, що переходить в атаку в п'ятницю, якщо це 13-е число (будь-якого року, будь-якого місяця).

В інших випадках вірусна атака може бути викликана подією, що настає в свій час для кожного зараженого комп'ютера або конкретної вірусної програми. Так, один з надто підступних вірусів “LEHIGH” активізується після кожних чотирьох циклів зараження інших програм. Початок активним діям вірусу може покласти також досягнення певної кількості викликів зараженої програми на виконання і т.п.

Дії вірусів в активній фазі можуть істотно відрізнятися за ступенем тягаря їх наслідків: від порівняно безневинних ефектів на екрані дисплею (зірковий дощ, “чебурашки”, що бігають по екрану, повідомлення типу “без паніки - ідемо на дно”) до надто серйозних неприємностей, зв'язаних з частковою або повною втратою програм і даних, що зберігаються на дисках комп’ютерів ІС.








Дата добавления: 2014-12-04; просмотров: 982;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.