АНТРОПОЛОГІЯ, АКСІОЛОГІЯ ТА СОЦІОЛОГІЯ ПРАВА.

ДО ПИТАННЯ ПРО ПРАВОРОЗУМІННЯ*

Що таке «право»? На це запитання має вміти відповісти кожен і передусім юрист, адже останній займається правом і, природно, має найкраще знати предмет свого заняття. Однак навіть для досвідчених юристів (як теоретиків, так і практиків), як і всього правознавства це питання залишається найскладнішим. Складність полягає не в тому, щоб дати визначення права, а радше в тому, щоб зробити це якомога всебічніше і повніше, сформувати загальне поняття «права». Визначення права з певних позицій розуміння (праворозуміння), воно піддається критиці з інших позицій. Їхні представники переконані у власній правоті, що змушує задуматися: чи не йдеться про різні сторони одного явища, і відтак про «право» як про явище багатоаспектне.

Тому видається виправданим спробувати описати різні боки того явища, яке називається «правом», і згодом, порівнявши їх, спромогтися, якщо це можливо, поєднати отримані результати в інтегрованому праворозумінні. Пропонується, не відкидаючи загальноприйнятих визначень права, стисло почерзі розкрити деякі риси розуміння права як антропологічного, аксіологічного і соціологічного явища. Результат пошуків, сподіваємося, сприятиме, з одного боку, глибшому розумінню права, а з іншого, звичайно ж, за відомих обставин, ефективнішому правотворенню та правореалізації.








Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 1254;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.