Пам 'ятка: Як готуватися до публічного виступу

І Добре продумати тему виступу; заздалегідь підготувати матеріал, з яким виступати.

! 'ясувати мету й об 'єкт мовлення: бажання поінформувати слухачів чи переконати їх у чомусь, спонукати до якоїсь дії чи розважити.

(>снова виступу - план. Згрупувати інформаційні матеріали
відповідно до плану виступу.

І Опрацювати потрібну інформацію, дбати про композицію виступу (загальноприйнята композиція - вступ, основна частина, висновок).

І'озвивати основну думку свого виступу можна по-різному, а саме:
пояснювати, описувати, розповідати, доводити. Добирати
<;і<)повідпі мовні засоби, притаманні для обраних стилю й типу
мовлення.

І/І/писати повний текст виступу та кілька разів прочитати його.

11 почитати свій виступ удома комусь із рідних або друзям. Це допомагає уточнити зміст, знайти потрібні слова та інтонацію


Переконливе, яскраве закінчення доповіді запам'ятовується Слухачам, залишає приємне враження про неї. Тому наприкінці доповіді Рекомендується повторити основну думку, підсумувати найважливіші 'юложення. Якщо перші слова оратора повинні завоювати увагу Слухачів, то останні покликані посилити ефект виступу.

Варто пам'ятати, що слухачам не байдуже, куди дивиться Доповідач. Часто можна спостерігати таку картину: студент робить Доповідь, виступає на зборах і час від часу поглядає у вікно, переводить погляд на стіни, опускає очі, піднімає до стелі, розглядає с'вої руки, тобто дивиться куди завгодно, тільки не на слухачів. Навіть гірше: промовець дивиться на аудиторію "відсутнім" поглядом. Чи Чожна говорити про взаєморозуміння між оратором і аудиторією? Звичайно, ні.

Якщо ж під час виступу повільно переводити погляд з однієї Частини аудиторії на іншу, то можна створити враження гарного Зорового контакту зі слухачами. Саме за таких умов можна Розраховувати на успіх.

Виступ під час дискусії- це роздум поглибленого характеру. Автор такого роздуму намагається знайти розв'язання певної проблеми чи складного питання. Оскільки багато проблем, які ^остають у нашому житті, не мають однозначного вирішення, то Роздуми часто мають дискусійний характер.

Щоб виступ під час дискусії був цікавим, оратор сам повинен бути Зацікавленим своїм виступом. Коли кажуть, що людина спроможна Добре виступити перед аудиторією, вміє самостійно розмірковувати, сперечатися, захищати свої думки, судження та ін., це означає, що вона не просто володіє потрібними знаннями, а й уміє їх використовувати практично.

Отже, виступ дискусійного характеру здебільшого будується т<аким чином: у виступі мають бути вступна частина (вказівка на те, ЦЮ говоритиме промовець і чому), основна частина (виклад власних "оглядів на певну проблему чи питання, докази), висновки (гіропозиції). У такому виступі часто використовується ілюстративний матеріал для доведення основної думки (тези), висловлювання. Ними можуть бути приклади з життя ВНЗ тощо. Такий матеріал, безумовно, °живляє виступи, привертає увагу слухачів, викликає до себе інтерес. г^рім того, під час такого виступу потрібно чітко усвідомити мету "ромови та можливе враження слухачів від неї.

Виступ дискусійного характеру потрібно намагатися будувати з толерантних позицій. Навіть виступ проти якоїсь ідеї чи думки має доброзичливим і розпочинатися з підтримки позитивного.









Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 2939;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.