України

Як науковий центр Академія наук почала свою діяльність від 27 пктопада 1918 року. Цього дня гетьман Української Держави Павло І коропадський підписав указ про створення Української Академії

були рр.), рр.),

и.Іук. Президентами академії за всі роки її діяльност и Иернадський (1919-1921 рр.). В.Лепський (1922-1928 'І Заболотній (1928-1929 рр.), О.Богомолець (1930-1946 ' ).І Іалладін (1946-1962 рр.), з 1962 р. - Б. Патом.

Надання Національній Академії наук (НАНУ) рангу вищої наукової установи України зумовлене об'єктивними потребами І успільства в поглибленні та систематичній розробці фундаментальних проблем у галузі суспільного життя, природознавства і техніки. Вона має особливий статус, закріплений у правовому положенні про Академію та спирається на матеріальне й к'.чнічне забезпечення держави. Національна Академія як спеціалізований вищий галузевий орган науки здійснює координацію пгіх наукових досліджень в Україні.

Мета діяльності Національної Академії наук України визначена в 1 1 Статуті :

розвиток фундаментальних досліджень з провідних напрямків

суспільних і природничих наук;

здійснення перспективних наукових досліджень, безпосередньо

пов'язаних із розвитком виробництва, передовсім у визначальних

галузях технічного прогресу;

виявлення принципово нових можливостей науково-технічного

прогресу та підготовка рекомендацій для їх застосування в

народному господарстві;

вивчення та узагальнення досягнень світової науки та сприяння

найбільш повній їх реалізації в суспільній практиці [24, 36].

Відповідно до чинного Статуту Національна Академія наук поєднує у своєму складі видатних учених України. Членів академії опирають її загальні збори. Вони мають академічні звання - член-кпреспондент і дійсний член (академік) Національної академії наук.

Офіційно вважається, що членами-кореспондентами НАНУ опираються вчені, які збагатили науку видатними науковими працями, а дійсними членами - вчені, завдяки яким наука збагатилася працями першочергового наукового значення. До складу Національної Академії наук України входить близько 200 академіків і понад 350 'Іпенів-кореспондентів.


За даними 2000-го року до складу Академії входило 78 науково-дослідних інститутів і 74 підприємства дослідно-конструкторської та виробничої бази. До найвідоміших академічних інститутів належать інститути: електрозварювання, кібернетики, математики, надтвердих матеріалів, проблем матеріалознавства, фізико-технічний низьких температур [24, 42].

Науковими установами Національної Академії наук України вважаються:

Центральний науково-природничий музей; Центральний ботанічний сад;

Національна наукова бібліотека ім. В.Вернадського; Видавництво "Наукова думка".

Центральний науково-природничий музей (створений у 1966р. в Києві) об'єднує кілька музеїв, які є відділеннями відповідних інститутів академії: археологічний, ботанічний, геологічний, зоологічний і палеонтологічний.

Центральний ботанічний сад створений в 1936 р. в Києві. В його колекціях на площі понад 130 гектарів близько 13 тисяч видів, форм і сортів рослин з усіх континентів світу. Створено ботаніко-географічні ділянки, що відтворюють типові ландшафти України, а також монокультурні колекції (сирингарій, розарій та ін.). Центральний ботанічний сад координує роботу ботанічних садів України.

Національна наукова бібліотека ім. В.Вернадського (заснована в 1919 р. у Києві) містить у своїх фондах понад 10 млн. одиниць зберігання, в тому числі близько 297 тисяч рукописів. У фонді рідкісної книги зберігаються перші видання слов'ян, рукописи ХІ-ХІУ століть і багато стародруків. Бібліотека проводить міжнародний книгообмін, видає бібліографічні довідники тощо.

Видавництво "Наукова думка" (засноване в 1922 р. у Києві) - одне з найбільших в Україні за випуском наукової літератури, Видає літературу з усіх галузей сучасної науки: монографії, тематичні збірники наукових праць, довідники, словники, наукові журнали, вибрані твори видатних учених України та класиків української літератури, науково-популярну літературу.

Для зміцнення зв'язків науки з виробництвом, посилення координації наукової роботи в установах Академії наук, міністерствах і відомствах та вищих навчальних закладах в Україні створено наукові центри. Вони об'єднують усі наукові установи Академії наук за територіальним принципом. Таких центрів шість: Донецький, Північно-Східний (Харків), Західний (Львів), Північно-Західний (Київ), Південний (Одеса), Придніпровський (Дніпропетровськ^.


 


Кожний центр має потужний науковий потенціал. Свідченням нього можуть бути кількісні показники. Наприклад, система Донецького наукового центру об'єднує зусилля 10 закладів НАН України, 74 галузеві науково-дослідні інститути, 94 проектно-конструкторські організації, 34 вищі заклади освіти. У центрі працюють близько 14 тис. наукових співробітників, серед яких 615 докторів і майже 3,5 тис. кандидатів наук.








Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 1079;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.