Проходка на долото залежить від швидкості руйнування гірської породи і тривалості роботи самого долота (tд, год)на вибої (довговічність долота) свердловини.

При бурінні руйнується не тільки порода вибою, але й озброєння самого долота, а в шарошкових долотах — і опори. Будь-яка змі­на параметрів режиму буріння відображається на інтенсивності зно­су долота (розглянемо нижче). У міру його зносу знижується механічна швидкість буріння.

 

 

Рисунок 8.9 − Залежність механічної швидкості буріння від гідравлічної потужності, яка спрацьовує на долоті (1), та швидкості витікання розчину із насадок долота (2)

Але, так як проходка на долото залежить від механіч­ної швидкості буріння і тривалості роботи долота на вибої, які в свою чергу є нелінійними функціями параметрів режиму буріння, то це означає, що проходка на долото також повинна бути складною функцією тих самих парамет­рів. Приклади цієї функціональної залежності при бурінні в перева­жно твердих породах показані на рис. 8.10.

При даній частоті обер­тання долота існує тільки одне оптимальне значення осьового на­вантаження, при якому забезпечується найвища проходка конкрет­ним долотом у визначеній породі.

 

 

а-вплив осьового навантаження; б-швидкості обертання;

1- на проходку до повного зносу озброєння; 2- на тривалість роботи долота на вибої;

3 - на механічну швидкість буріння

Рисунок 8.10 − Вплив осьового навантаження при бурінні в однорідній породі

 

При даному осьовому наванта­женні існує одне оптимальне значення частоти обертання, при якому досягається найбільша проходка за рейс вибраним долотом у даній породі. Будь-яке відхилення від цих оптимальних значень і nд веде до зниження проходки за рейс навіть в тому випадку, якщо ме­ханічна швидкість буріння при цьому зростає.

Покращення очистки вибою від вибурених частинок і зниження їх концентрації в промивальній рідині і привибійній зоні, що досяга­ється збільшенням витрати рідини і, особливо, гідравлічної потуж­ності, яка реалізується в насадках гідромоніторного долота, позити­вно впливає на довговічність опор.

Покращення очистки вибою веде до зниження затрат енергії наповторне подрібнення вибурених уламків і відповідному збільшення енергії, яка витрачається безпосередньо на руйнування породи, сприяє збільшенню механічної швидкості буріння.

Таким чином, покращення очистки вибою, що сприяє росту механічної швидкості буріння і довговічності долота, забезпечує підвищення проходки за рейс.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1009;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.