Умови роботи обсадних колон

Основне призначення обсадних колон це роз'єднування пластів один від одного, які розкриваються бурінням. При бурінні свердловин, її експлуатації, проведенні ремонтно-ізоляційних робіт, пластові умови змінюються. Звичайно ж, змінюються і умови роботи обсадних колон.

Навантаження, що діють на обсадні колони, різноманітні і залежать від:

• глибини спуску;

• гірничо-геологічних умов;

• виду колони (кондуктор, проміжна чи експлуатаційна);

• технологічного процесу та стану роботи (спуск в свердловину, цементування, буріння свердловини, освоєння, експлуатація) та інших факторів.

Характер розподілу навантажень змінюється по довжині колони, і їх величини суттєво відрізняються у верхній і нижній, зацементованій або вільній частині, прямолінійній або викривленій ділянці тощо.

Характер розподілу навантажень змінюється по довжині колони, і їх величини суттєво відрізняються у верхній і нижній, зацементованій або вільній частині, прямолінійній або викривленій ділянці тощо.

Умови роботи експлуатаційної колони суттєво залежать від призначення свердловини (нафтова, газова, нагнітальна), наявності в розрізі зон АНПТ чи АВПТ, етапу експлуатації свердловини. Крім того, колони піддаються зношуванню і корозії, інтенсивність яких теж залежить від конкретних умов.

При проектуванні обсадної колони мають враховуватися найбільш несприятливі поєднання можливих навантажень.

На обсадну колону в основному діють навантаження, що можуть привести до її:

• зминання (зовнішні надлишкові тиски);

• розриву (внутрішні надлишкові тиски);

• руйнування (розтягальні і стискуючі напруги).

Їх величини не постійні як в часі, так і на різних стадіях роботи свердловини, як технічної споруди. Розглянемо коротко їх зміну в процесі спуску, цементування, експлуатації і т.д.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 901;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.