Визначення вмісту піску та концентрації твердих домішок у буровому розчині

У промивних рідинах поряд із нероздрібненими частинками глинистих порід можуть бути також частинки твердих абразивних порід, які викликають інтенсивне зношування обладнання та інструменту. Тому важливо контролювати вміст таких частинок, щоб своєчасно вживати заходи для їх вилучення з промивної рідини.

Концентрація побічних твердих домішок (Сп.%) – це величина, яка визначається як відношення кількості всіх грубо-дисперсних частинок незалежно від їх походження до об’єму бурового розчину. Цей коефіцієнт характеризує ступінь забруднення бурового розчину.

У практиці буріння концентрацію побічних твердих домішок в буровому розчині називають вмістом піску в розчині і позначають буквою П, %.

Концентрація твердих домішок (піску) в буровому розчині суттєво впливає на абразивне зношення деталей, які труться між собою. Допустима концентрація твердих домішок (піску) в буровому розчині при роторному способі бурінні не повинна перевищувати 4%, а при турбінному – 2%.

Для визначення концентрації побічних твердих домішок використовують металевий відстійник ВМ-2 (рисунок 6.16) або мензурку Лисенка.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1121;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.