Підвищується імовірність утворення тріщин і каналів у фільтраційній кірці при контактуванні із тампонажним каменем.

Фільтрація зменшується із збільшенням вмісту колоїдних частинок і зростає при збільшенні концентрації грубодисперсних частинок, а також при підвищенні температури. При збільшенні перепаду тиску швидкість фільтрації зростає.

Фільтрація у статичних умовах суттєво менша, ніж у дина­мічних, оскільки у стані спокою проникність фільтраційної кірки зменшується у міру її потовщення, а з часом процес фільтрування може взагалі припинитись. У динамічних умовах верхні шари фільтраційної кірки змиваються і чим більша швидкість руху. тим менша товщина кірки і її фільтраційний опір.

Ідеальний буровий розчин – це розчин, який володіє невеликою фільтрацією і утворює тонку ущільнену кірку (до 2 мм) на поверхні проникних пластів.

Існуючі прилади для вимірювання фільтрації діляться на :

• працюючі під тиском ;

• працюючі під вакуумом.

Перші діляться на прилади, вимірюючі статичну фільтрацію, і прилади, за допомогою яких вимірюють динамічну фільтрацію (в процесі циркуляції над фільтром).

Фільтраціяоцінюється об'ємом фільтрату, який відділяється від промивальної рідини протягом 30 хвилин при фільтруванні через паперовий фільтр діаметром 75 мм при встановленому перепаді тиску. Найчастіше фільтрацію визначають при перепаді тиску 0,1 МПа (у зарубіжній практиці 0,75 МПа).

Для заміру фільтрації застосовують прилади ВМ-6, ВГ-1М, прилад ГрозНДІ ФП-20, УДВ-2, ФЛР-1та інші, але до найбільш поширених в практиці буріння приладів відносяться ВМ-6 і ВГ-1М, в яких фільтрація вимірюється в статичному стані при перепаді тиску 0,1 МПа.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 637;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.