Прилади для вимірювання в магнітному середовищі.

З перших найбільш відомий інклінометр типу КІТ(рис.20). У його комплект входять глибинний прилад і панель управління. Глибинний прилад включає вимірювальну частину і перемикаючий пристрій, поміщені в немагнітний корпус, заповнений демпферуючою рідиною. До головки корпусу кріпиться одножильний кабель, на якому глибинний прилад опускається в свердловину.

Вимірювальна частина, приладу складається з рамки, вісь обертання якої співпадає з віссю приладу. Рамка може обертатися навколо осі в підшипниках 11 і 12. У похилій свердловині рамка під дією ексцентричного тягарця 1 встановлюється так, що площина гойдання маятника 2 співпадає з апсидальною площиною свердловини. Пов'язана з маятником 2 стрілка 3 займає відносно реохорда 4 положення, залежне від зенітного кута свердловини . Магнітна стрілка 5 датчика азимута спирається на вістря голки 7, що займає завжди вертикальне положення. Це забезпечується тягарцем 8, розташованим нижче за опору. Початок кругового реохорда 6 датчика азимута за рахунок ексцентричного тягарця 1 завжди розташовується в апсидальній площині свердловини.

 

А

 


 
 
Рисунок 20− Схема вимірювальної частини інклінометра КІТ

 

 


У верхній частині рамки розташований колектор з трьома контактними кільцями 9 і двома парами щіток 10.

Орієнтування магнітної стрілки і виска, а також перемикання датчиків на вимірювання зенітного кута або азимута проводиться перемикаючим механізмом, який приводиться в дію електромагнітом, що знаходиться в глибинному приладі і керованим з поверхні. В процесі спуску і підйому глибинного приладу стрілка виска та магнітна стрілка дугами 13 і 14 притиснуті до реохордів.

При зупинці для виміру параметрів викривлення вони звільняються, витримуються якийсь час для заспокоєння, потім знову притискаються до реохордів і проводиться почергове вимірювання зенітного кута і азимута шляхом вимірювання величини опору реохордів від початку до відповідної стрілки.

Для скорочення витрат часу при вимірюванні в процесі штучного викривлення свердловини глибинний прилад інклінометра опускається всередину колони бурильних труб. При цьому в КНБК включається 24-36 м ЛБТ. Для виключення впливу сталевих труб глибинний прилад при вимірюванні винен знаходиться не ближчим 5 м від ОБТ і 3 м від сталевих замків ЛБТ.

Контроль за вимірюваннями проводиться шляхом повторних вимірів з перекриттям попередніх вимірів і в особливо відповідальних випадках двома інклінометрами.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.