Інструмент для буріння з відбором керна

Загальні уявлення про керноутворення

Буріння з відбором керна проводять з метою відділення від масиву гірських порід і витягання на поверхню зразків цих порід: для геологічних, гідрогеологічних, інженерно-геологічних і інших досліджень по виявленню складу, властивостей, нафто- і газоносності та інших особливостей порід, що перетинаються свердловиною. Керном називається зразок породи, що звичайно має вид циліндрового стовпчика — колонки. Тому буріння з відбором керна називають також колонковим.

Керн утворюється на вибої свердловини в результаті буріння (оббурювання) кільцеподібним бурильним інструментом, який в геологорозвідувальній практиці називається коронкою (рис. 4.103,а), а в нафтовій і газовій промисловості — бурильною головкою (бур головкою, рис. 4.103,б).

Коронка звичайно має менший розмір і тонкостінна, а бурильна головка — великі габарити, циліндровий корпус, як в долота, і відрізняється більшою товщиною стіни.

Чим тонше стінка, тим більший можна отримати діаметр керна при незмінному діаметрі буріння (зовнішньому діаметрі коронки або бурильної головки). Чим більше діаметр керна, тим він міцніше, більше несе інформації і тим менше вірогідність порушення його структури і спотворення властивостей породи.

 


Для відбору керна в процесі будівництва геологорозвідувальних, розвідувальних, пошукових і параметричних свердловин використовуються різні керновідбірні інструменти, які складаються з:

● керноприймального пристрою (колонкового снаряду);








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 943;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.