Різьба в бурильних головок типу К — муфта, КС — ніпель.

Відстань від зони утворення керна до керновідривача називається висотою керноприймання,а відношення діаметра керна до висоти керноприймача — коефіцієнтом керноприймання. Чим менше висота керноприймання і чим більше коефіцієнт керноприймання, тим краще конструкція бур головки, тому що це забезпечує більший відсоток виносу керна..

В процесі буріння бурильний інструмент створює на вибій і на стовпчик керна поштовхи, вібрацію, а промивальна рідина розмиває його. Все це негативно впливає на стан керноутворення. Цим пояснюється і неповне витягання керна на поверхню. Нерідко відсоток витягання керна досягає 80% і менше, що приводить до необхідності проведення не тільки повторних рейсів, але і до закладення нових свердловин, що різко збільшує вартість розвідувальних та розвідувально-експлуатаційних свердловин. Сама по собі вартість буріння з відбором керна дуже висока, а темпи такого буріння набагато нижче, ніж буріння без відбору керна. Тому об'єм буріння з відбором керна необхідно мінімізувати до межі, а вимоги до якості керна різко підвищити, не допускаючи не тільки зниження відсотка його винесення, але і його дроблення або порушення його структури.

Світовою практикою протягом багато яких десятиріч незаперечно доведено, що найнадійніший інструмент для відбору керна — алмазна коронка або алмазна бурильна головка і найгірший — шарошкова бурильна головка.

На початку 70-х років фірмою «Сміт Тул» (США) стосовно умов буріння морських свердловин в Північному морі, де буріння алмазними долотами у той час було зв'язано з рядом труднощів, були розроблені нові шарошкові бурильні головки. Випробування цих бурильних головок, за даними фірми-винахідника, пройшли успішно. Проте їх недостатня ефективність у зв'язку з невисокою якістю керна примусила бурові фірми припинити експеримент. Це стимулювало прискорену розробку і упровадження доліт і бурильних головок з пластинками «Стратапакс».

Слід помітити, що вартість шарошкових бурильних головок набагато нижче, ніж алмазних. Проте збиток, що завдається низькою якістю керна і спотворенням інформації про бурильні породи, жодним чином не може бути заповнений економією за рахунок зниження вартості витрат на буровий інструмент. При цьому слід мати на увазі, що питомі витрати на буровий інструмент в глибокому бурінні звичайно не перевищують 1,5—5% вартості 1м буріння свердловини.








Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 1201;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.