Розширяючі насадки (дифузори).

в)
а)

б)

 

 
 
а − стандартні; б − подовжені; в − дифузор Рисунок 4.49− Типи насадок

 

 


Кріплення насадок в долотах проводять за допомогою різьб або спеціальних пружних кілець чи цвяха (рис. 4.50).

 
 

 

 


Щоб запобігти абразивному та ерозійному зносу стінок отвору мінералокерамічної насадки, деколи кількість промивальної рідини необхідно вибирати із розрахунку забезпечення швидкості її протікання по отвору не більше 25 м/с.

Бокове гідромоніторне промивання передбачає підведення промивальної рідини че­рез бокові отвори, які розміщені в приливах лап та обладнані зносостійкими змінними насадками. Конструкції доліт можуть бути з двома або трьома промивними каналами. Струмина промивної рідини у таких доліт направляється між шарошками на периферійну зону вибою свердловини, забезпечуючи достатнє охолодження шарошок, добре очищення вибою від розбуреної породи і сприятливі умови для руй­нування породи породоруйнівними елементами долота.

Практика експлуатації тришарошкових доліт з розмішеними в центрі промивальними отворами різної форми показала, що найдо­цільніше застосування доліт з одним промивальним отвором і вста­новленою в ньому змінною втулкою. Змінну втулку розміщують так, щоб її вихідний переріз був максимально наближений до шарошок. Таке розміщення промивальних отворів покращує умови виносу шламу, який накопичується під долотом.

При використанні стандартних насадок енергія струменів розсіюється ще до того, як промивальна рідина до­сягне вибою. Тому наближення насадок до вибою завжди збільшує подачу гід­равлічної енергії до руйнуючої поверх­ні, забезпечуючи покращання харак­теристик гідравлічної дії на вибій і очищення його від шламу, сприяє знач­ному підвищенню механічної швидкості буріння (рис. 4.51).

 

 
 
Рисунок 4.51− Розподіл гід­равлічної енергії в залежності від типу насадки

 


Конструкція стандартних шарошкових доліт передбачає застосування насадок, традиційних по напрямку струменя промивання. Але розроблені бурові долота з направленим потоком перед шарошками, які утворюють вихрову ситуацію та максимальний гідромоніторний ефект на поверхні вибою, не дивлячись на те, що частина енергії втрачається з відбитим потоком (рис. 4.52, 4.53).

       
 
   
Рисунок 4.52− Направлення потоків
 

 

 









Дата добавления: 2014-12-29; просмотров: 749;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.