Конкурс: моделювання ситуацій уроку

Роботу студентів оцінюють за критеріями: 1) цілеспрямованість діяльності; 2) її орієнтація на діалогічну взаємодію зі слухачами; 3) до­цільність засобів встановлення контакту, розвитку пізнавальної актив­ності учнів; 4) культура та естетична виразність мовлення, зовнішнього вигляду, поведінки; 5) рівень саморегуляції і самоконтролю діяльності.

На цьому, завершальному, етапі навчання студенти мають продемон­струвати вміння практично застосовувати знання елементів технології побудови і здійснення діалогічної взаємодії на уроці: встановлення кон­такту з аудиторією; створення в учнів когнітивної установки, психологіч­не налаштовування на урок; побудова монологу вчителя як внутрішнього діалогу з учнями; створення на уроці ситуацій співроздумів і співпере­живань; організація навчання на різних рівнях пізнавальної активності учнів; створення робочого самопочуття вчителя та учнів на уроці.

Конкурс також дає змогу продемонструвати рівень практичного опанування студентами всією програмою з основ педагогічної майстер­ності в аспекті володіння педагогічною технікою.

Важливо зрозуміти, якою мірою студент володіє професійними особ­ливостями уваги, мовлення, невербальними засобами спілкування, вмінням гідної самопрезентації. Чи притаманне йому почуття такту у виборі засобів впливу на аудиторію, у визначенні свого стилю, тону,

1 Див Основи педагогического мастерства / Под ред Й А Зязюна. — С 121-130.


дистанції спілкування. Чи відчуває він реакцію слухачів на свої слова, поведінку, дії, чи враховує її, чи намагається вести урок-спілкування на рефлексивній основі.

Усі ці питання були предметом вивчання на різних попередніх за­няттях. Проведення конкурсу сприяє синтезу, інтеграції набутого, є на­года ще раз повернутися до вивченого, більшою мірою на рівні самоана­лізу й самооцінки педагогічної діяльності.








Дата добавления: 2014-12-27; просмотров: 809;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.