Політична і юридична відповідальність урядів (органів виконавчої влади). Парламентський контроль за діяльністю органів виконавчої влади. Відставка уряду.

Необхідно розрізняти політичну відповідальність уряду та його членів перед парламентом або главою держави (відповідальність за політику) і їх юридичну відповідальність за правопорушення. Політична відповідальність перед парламентом має місце тільки при парламентарних і змішаних формах правління, політична відповідальність перед главою держави – при деяких змішаних і президентських формах правління, а відповідальність за правопорушення – при любих формах.

Формами парламентської політичної відповідальності є: відмова в довірі, вотум недовіри за неправильну з точки зору парламенту політику, різновидом є відповідальність за виконання бюджету: не затвердження парламентом звіту за виконання бюджету тягне за собою відставку уряду.

Політична відповідальність перед главою держави має місце у вигляді зміщення уряду чи міністра. У багатьох країнах відповідальність уряду за політику є солідарною: при незадоволенні цією політикою у відставку мають піти всі члени уряду, навіть якщо хтось з них з цією політикою в чомусь не згоден.

Що стосується відповідальності за правопорушення, то в тих країнах, де за членами уряду визнається в тій чи іншій мірі імунітет від судового переслідування, позбавлення цього імунітету здійснюється парламентом, після чого можлива звичайна, встановлена законом відповідальність.

Лекція № 10. “Судова влада та конституційний контроль у зарубіжних країнах»

План








Дата добавления: 2014-12-27; просмотров: 1367;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.