Class A

{

int value;

public:

virtual void f() = 0;

};

 

class B: public A

{

int value;

public:

void g(int i){value = i;}

};

 

Якби чисті віртуальні функції поводилися також, як і оголошені віртуальні, то клас В успадкував би A::f(), оскільки клас В не перевизначає A::f().

Припустимо, що новий клас С породжений від В. Якби клас С оголошував віртуальну функцію f(), то вона не була б доступна не через вказівку А*, ні через В*, оскільки ланцюжок віртуальних функцій перервався в класі В. Виклик C::f() через А* привело б до виклику чистої віртуальної функції A::f(), що призвело б до помилки під час виконання. Щоб уникнути таких проблем, у похідних класах варто перевизначити чисті віртуальні функції (навіть якщо вони знову перевизначаються чистими віртуальними функціями).

 

4.3. Приклади поліморфізму

Поліморфізм не тільки робить програму простіше, але і придає їй гнучкість і стійкість. Головна мета поліморфізму – заміщення функції базового класу функцією похідного класу. Гнучкість проявляється в тому, що при універсальній роботі з функціями базового класу (скажімо, контроль даних), окремі функції, які працюють з цими даними, можуть перевизначатися у похідних класах за рахунок віртуальності.

Приведемо приклад використання віртуальних функцій, що ілюструє могутність поліморфізму та демонструє дві важливі задачі, які виконує поліморфізм: це повне заміщення функції, а також вставка віртуальної функції з метою додавання інформації з базового класу.

У нашому прикладі головною задачею є пошук об’єму тіл, відомих з стереометрії, це призма та піраміда. Приведемо ієрархію класів (рис. 4.3):

 

 

Рис. 4.3. Ієрархія класів даних

 

Так, клас V буде задавати загальний інтерфейс по введенню та контролю вхідних даних, а класи V1 та V2, які є похідними від нього будуть мати лише одну віртуальну функцію, яка буде розраховувати об’єм, відповідно призми та піраміди.

Приведемо текст даного прикладу. Для виведення даних скористуємося функцією recode(), яка переводить символьні данні з таблиці кодування Windows у таблицю кодування DOS.

 

#include <iostream>

using namespace std;

 

char* recode(char *TXT);

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 773;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.