Види обліку та звітності

 

Оперативно-технічний облік та звітність – це збирання та оформлення даних для повсякденногоконтролю за виробничим процесом: фактичне виконання календарних графіків робіт (власними силами та організаціями-субпідрядниками); дотримання графіків постачання матеріально-технічних ресурсів; табельний облік виходу робітників на роботу; фіксація простоїв із зазначенням причин, тощо. Оперативний облік – функція низових (лінійних) ланок управління.

Статистичний[12] облік та звітність –цезасіб відстеження і контролю масових процесів та явищ з економіки країни в цілому, по галузі, економічному регіону та окремих підприємствах з метою встановлення закономірностей процесів у кількісному виразі. Статистичну звітність органам Держкомстату України надають відповідні функціональні управлінські відділи будівельного підприємства за встановленими формами і періодичністю.

Основні вихідні та аналітичні статистичні показники (за відповідний період та у динаміці) з економіки будівництва:

1. Внесок галузі у створення валового внутрішнього продукту (ВВП) України.

2. Обсяг інвестицій у формі капітальних вкладень та їх структура за різними ознаками: технологічна (будівельні, монтажні роботи, вартість обладнання), відтворювальна (нове будівництво, розширення діючих потужностей, технічне переоснащення і реконструкція, підтримка діючих потужностей) за призначенням (промислово-цивільне, житлове будівництво, тощо), за джерелами фінансування (кошти державного та місцевих бюджетів; власні кошти підприємств та організацій; кредити банків та інші позики; кошти іноземних інвесторів; кошти населення на будівництво власних квартир та на індивідуальне житлове будівництво; інші джерела фінансування), обсяг капітальних вкладень по регіонах, тощо.

3. Обсяг виконаних будівельно-монтажних робіт всього та за різними класифікаційними ознаками: по регіонах (25 областей та міста Київ і Севастополь); за призначенням об’єктів будівництва (житло, промисловий комплекс, агропромисловий комплекс, дороги, оздоровчі та освітянські заклади, торговельні комплекси, фінансові установи, тощо); за організаційними способами виконання робіт (підрядний, господарський); за джерелами фінансування.

4. Введення в дію окремих виробничих потужностей.

5. Житлове та соціально-культурне будівництво. Середня вартість житлової площі.

6. Основні показники будівельної діяльності підприємств: кількість підприємств, у тому числі за формами власності, за річними обсягами робіт (мікропідприємства, малі, середні, великі); стан майна, основні засоби будівельних підприємств.

7. Праця і заробітна плата: кількість працівників, зайнятих у будівництві, структура кількості працівників за якісним складом: (за віком, освітою, з науковими ступенями, тощо); заробітна плата працівників; рух робочої сили; використання та втрати робочого часу; підготовка та підвищення кваліфікації кадрів. Продуктивність праці у будівництві.

8. Фінансові показники діяльності підприємств у будівництві: узагальнюючий звіт про фінансові результати діяльності підприємств; обсяги дебіторської та кредиторської заборгованості; рентабельність всієї діяльності та, зокрема, операційної діяльності; фінансові результати від звичайної діяльності; чистий прибуток, структура активу та пасиву балансу у будівництві.

9. Науково-технічне забезпечення будівництва.

Із застосуванням методів кореляційного аналізу [17] можна отримати різноманітні регресивні моделі[13] впливу сукупності факторних показників на результативний (функціональний) показник у разі, коли зв’язок виявляється не в кожному окремому випадку, а у достатній (репрезентативній) статистичній сукупності. Приклади: 1) вплив технічного рівня підприємства, зокрема, рівня запровадження сучасних інформаційних технологій (ІТ), на фінансові результати діяльності підприємства; 2) різноманітні тести з оцінки ймовірності банкрутства підприємства [19]; 3) вплив на зростання чистого прибутку підприємства витрат підприємства на підвищення кваліфікації кадрів, на відрахування у фонд соціального розвитку колективу тощо.

Бухгалтерськийоблік та звітність – це безперервне суцільне взаємопов’язане документальне відображення у грошовому виразі господарських процесів з метою контролю над ними.

Управлінський бухгалтерськийоблік та звітність – цевсі види бухгалтерських даних, які надаються менеджменту будівельного підприємства для внутрішнього використання.

Фінансова звітність укрупнено відображає стан підприємства, достатньо формалізована і використовується для прийняття управлінських рішень щодо діяльності підприємства в цілому. Окрім менеджерів підприємства, призначена також для зовнішніх користувачів інформації (інвестори, кредитори, ділові партнери, державні та громадські установи, тощо).

З 2000 р. в Україні запроваджені форми фінансової звітності, які, в основному, відповідають міжнародним стандартам:

Форма 1 “Баланс підприємства” – звіт про фінансовий стан на встановлену дату, що відображає активи (ресурси) підприємства та фінансові джерела їх утворення (пасив). Приклад агрегованого «Балансу» підприємства наведений у таблиці 12.1.

Таблиця 12.1

Агрегований баланс підприємства станом на кінець року (приклад)

Актив тис. грн Пасив тис. грн
Необоротні активи Власний капітал
Запаси Довгострокові зобов’язання
Дебіторська заборгованість Короткострокові кредити
Грошові кошти Кредиторська заборгованість
Поточні фінансові інвестиції Інші поточні зобов’язання
Баланс Баланс

 

Форма 2 “Звіт про фінансові результати”, що містить дані про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства за звітний та попередній періоди.

Форма 3 “Звіт про рух грошових коштів”, що відображає надходження та витрачання коштів у звітному періоді за операційним, інвестиційним і фінансовим напрямками діяльності підприємства.

Форма 4 “Звіт про власний капітал”, що відбиває зміни у складі власного капіталу підприємства за звітний період.

“Примітки до звітів” – це сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію та обґрунтованість статей фінансових звітів і розкривають іншу інформацію.

 

Експрес-аналіз фінансового стану підприємства за даними балансу [19]

За даними «Балансу підприємства» можна визначити сукупність аналітичних показників його фінансового стану, а саме: показники платоспроможності (коефіцієнти покриття, швидкого покриття, абсолютної ліквідності), коефіцієнт фінансової незалежності (фінансової автономії), наявність власних оборотних коштів.

Приклад розрахунків цих показників виконаний за вихідними даними агрегованого балансу (табл. 12.1).

Кпокриття = ; прийнятне значення ≥ 1,5 – 2.

Кшвид. покриття = ; прийнятне значення ≥ 1 – 1,5.

Кабс. ліквідності = ; прийнятне значення 0,2 – 0,35.

Кавтономії = ; прийнятне значення ≥ 0,5.

Власні оборотні кошти (ВОК) = 4780 – 5000 = – 220 тис. грн.

Висновок: значення показників платоспроможності та фінансової незалежності свідчать про задовільний фінансовий стан підприємства. При цьому, хоча і в незначному розмірі, але ж бракує власних оборотних коштів.

Експрес-аналіз фінансового стану підприємства сприятиме вчасному упередженню банкрутства підприємства. Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» [8] набрав чинності з 19.01.2013 року. На відміну від попередньої редакції, чинний Закон спрямований не на здійснення процедури банкрутства, а на відновлення платоспроможності боржника та підсилення економічної безпеки підприємства.

Новою редакцією Закону передбачена процедура санації боржника до порушення справи про банкрутство, яка передбачає систему заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати засновник (учасник, акціонер) боржника, власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, кредитор боржника та інші особи з метою запобігання банкрутства боржника шляхом вжиття організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних та правових заходів відповідно до законодавства до порушення провадження у справі про банкрутство. При цьому надана можливість акціонерам боржника з метою відновлення платоспроможності збільшити статутний капітал боржника у розмірі, встановленому планом санації.

 

Тести

 

1. У чому полягає основне призначення обліку та звітності?

а) контроль за витрачанням матеріально-технічних, трудових, фінансових ресурсів;

б) виконання вимог урядових органів;

в) інформаційне забезпечення управлінських рішень.

 

2. Яка потрібна інформація аби мати уявлення про фінансовий стан будівельного підприємства?

а) рекламний проспект;

б) бізнес-план;

в) баланс;

г) звіт про фінансові результати;

д) звіт про обсяги виконаних будівельно-монтажних робіт;

е) укладені контракти.

 

3. Хто регламентує форми та періодичність статистичної звітності?

а) Мінрегіонбуд України;

б) Державний комітет статистики України;

в) Будівельне підприємство;

г) Міністерство доходів та зборів України.

 

4. Баланс підприємства – це:

а) співставлення доходів та видатків будівельного підприємства за визначений період;

б) співставлення надходження та витрачання коштів будівельного підприємства за визначений період;

в) наявність необоротних та оборотних активів та фінансових джерел їх формування станом на визначену дату;

г) співставлення виправданих та невиправданих витрат за якийсь період.

 

5. На базі даних якої звітності визначають річні темпи зростання середньої заробітної плати по галузі “Будівництво”?

а) оперативно-технічна;

б) статистична;

в) бухгалтерська.

 

6. До якої форми звітності слід звернутися потенційним інвесторам або позичальникам для отримання інформації про чистий прибуток будівельного підприємства?

а) звіт про рух грошових коштів;

б) баланс підприємства;

в) звіт про фінансові результати;

г) акти прийомки виконаних робіт.

 

Запитання

 

1. Які існують види обліку та звітності?

2. У чому полягає різниця між поняттями “облік” та “звітність”?

3. Чи пов’язані між собою різні види обліку та звітності?

4. Як позначиться на балансі будівельного підприємства дострокова сплата замовником виконаних робіт?

5. Як у балансі підприємства буде відображене рішення спрямувати частину чистого прибутку у фонд розвитку (для придбання нових машин та механізмів)?

6. Де у балансі підприємства відображається його заборгованість своїм субпідрядникам?

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1935;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.021 сек.