Фінансові джерела формування оборотних активів

 

Власний оборотний капітал (ВОК) – це частка статутного капіталу, чистого прибутку, доходів майбутніх періодів. Наявність ВОК у підприємства можна визначити за даними балансу таким чином:

ВОК = Власний капітал (I, II та V розділів пасиву балансу) – Необоротні активи (I розділ активу балансу).

У разі додатного сальдо – у підприємства є ВОК, у разі від’ємного – ВОК відсутній. За статистичними даними [27 ], будівельним підприємствам України впродовж останніх 10 років значно бракує власних оборотних коштів. Нестача ВОК у 2012 р. становила 30733 млн грн, (31,7% до оборотного капіталу). Хронічна нестача власних оборотних коштів – це загроза платоспроможності підприємств. У значному, такий стан спричинений несвоєчасним поверненням підприємствам з бюджету сплаченого ними податку на додану вартість.

Сталі зобов’язання – це кошти цільового призначення, що в результаті певної системи грошових розрахунків постійно перебувають у господарському обороті підприємства, але йому не належать. До них відносяться: мінімальна (стійка) заборгованість із заробітної плати працівникам, з єдиного соціального внеску, резерв майбутніх платежів.

Банківські кредити (короткострокові) строком до одного року, у тому числі ті, що отримані за банківськими послугами овердрафту та факторингу.

Овердрафт – це форма короткострокового кредиту, що надається банком своїм надійним, постійним клієнтам-підприємствам понад залишок їх коштів на поточному рахунку в межах заздалегідь обумовленої суми. Факторинг – це кредит банку, наданий підприємству під заставу його дебіторської заборгованості.

Інші джерела формування оборотних активів: кошти інших кредиторів, що надаються під певний відсоток та термін до одного року з оформленням векселя чи іншого боргового зобов’язання; комерційний кредит; кредиторська заборгованість.

Фінансові джерела формування оборотних коштів будівельних підприємств ілюструє рис. 6.2.

 


Рис. 6.2. Фінансові джерела формування ОК

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 862;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.