Зайнятість як економічна проблема.

Стан економіки залежить від того, наскільки ефектив­но використовуються ресурси. Оскільки основним ресур­сом економіки є робоча сила, підтримання зайнятості, тобто забезпечення працездатного Населення робочими місцями, є найважливішим завданням держави.
Зайнятість – це економічна категорія, яка виражає сукупність економічних, правових, соціальних відносин, пов'язаних з забезпеченням працездатного населення ро­бочими місцями та одержанням за свою працю за­робітної плати (доходу).
Зайнятість, як економічна проблема, показує спів­відношення між кількістю працездатного населення і кількістю зайнятих, яке характеризує рівень використан­ня трудових ресурсів суспільства та ситуацію на ринку робочої сили.
Рівень безробіття – це статистичний показник частки тих, хто не має роботи, в загальній кількості тих, хто хоче працювати. Інформацію про рівень зайнятості одержу­ють за розрахунком соціологічних досліджень, в результаті яких кожну групу людей відносять до однієї з трьох категорій: 1) зайняті (ті, хто працює) (L), 2) безробітні, що активно шукають роботу (Р), 3) ті, хто добровільно не працює (хто добровільно не працює, до категорії безро­бітних не належать).
Таким чином, загальний рівень трудових ресурсів R складається з тих, хто працює, і безробітних:
R = L + F
Рівень фактичного безробіття V обчислюється як ча­стка від ділення кількості офіційно зареєстрованих без­робітних F на загальне число людей R, що можуть і бажа­ють працювати:

 

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.