Огородження

Огородження - складається з нерухомого і відкидного огородження. На відкидному монтується механізм досилання. Огородження служить для захисту екіпажа від ударів казенником під час стрільби і для розміщення на ньому деяких механізмів гаубиці.

Складається з лівого і правого щитів, з'єднаних між собою нижнім листом і посилених ребрами жорсткості. На правому та лівому щиті огородження встановлено по одній втулці для цапф відкидного огородження механізму досилання і по одній втулці, крізь які проходять болти кріплення відкидного огородження в робочому положенні.

До нижнього і лівого щита приварене підставка, у втулку якого встановлюється привод блокування кнопки клина.

На лівому щиті огородження розміщаються: лінійка покажчика відкату, важіль скидання викидачів, рукоятка повторного взводу, привод ручного механічного спуска, привод електромеханічного спуска.

На лінійку надягнутий повзунок з пружиною. Повзунок вказує величину відкату в межах 340-600 мм.

Учбове питання № 2: Призначення, будова та дія механізмів досилання, затвору

Затвор

Затвор - вертикальний клиновий, що опускається при відкриванні клина, напівавтоматичного типу.

 

 

Рис. 1 Затвор

Затвор призначений для:

- запирання каналу ствола при пострілі;

- здійснення пострілу;

- викидання стріляних гільз у випадку кількаразової осічки.

 

Рис. 2 Клин

Крім того він забезпечує:

- повторне взведення ударника (без опускання клина);

- запобігання здійснення пострілу при не цілком замкнутому затворі;

- полегшення і запобігання від випадання снаряда з камери ствола.

Відповідно до призначення і дії затвор складається з механізмів: замикаючого, ударного, механізму, що викидає, запобіжного, повторного взведення, утримуючого, спускового з блокуванням спуска.

Замикаючий механізм призначений для запирання каналу ствола при пострілі. Склад механізму: вісь кривошипів, стопор з гайкою стопора, вісь кривошипів, ручний привод, рукоятка для відкривання затвора, упор клина, напівавтоматичний привод.

Змінена в порівнянні з гаубицею Д-30 лише конструкція рукоятки. В середині ручки міститься стопор з пружиною, що утримує стопор у висунутому положенні.

Рукоятка в робочому положенні утримується стопором у кронштейні казеника. Змінено форму засувки.

Рис. 3 Деталі ударного механізму

 

Механізм ударний призначений для розбивання капсульної втулки гільзи з зарядом і здійснення пострілу. Конструктивно не відрізняється від механізму затвора Д-30.

Механізм що викидає - служить для викидання стріляної гільзи у випадку кількаразової осічки, а також для втримання клина в нижнім положенні. Витяг спорядженої гільзи виробляється при відкриванні затвора вручну. Конструктивно не відрізняється від механізму затвора Д-30.

 

Рис.4 Деталі механізму, що викидає

 

Запобіжний механізм служить для взведення ударного механізму при осічках без відкривання затвора. Змінено форму рукоятки та її положення.

Утримуючий механізм- конструктивних змін не має.

Спусковий механізм складається з приводів ручного (механічного) і електромеханічного спуска.

 

 

Рис.5 Деталі запобіжника

 

Привод ручного спуска призначений для спуска ударного механізму вручну і складається з: рукоятки спуска, важеля, натиску, пружин (двох).

Рукоятка закріплена в квадратному кінці осі важеля. Хід рукоятки обмежений упорами.

 

Рис. 6 Деталі утримуючого механізму

 

Привод електромеханічного спуска є основним при здійсненні пострілів. Він складається з: спускового гачка (на рукоятці піднімального механізму), електромагніта, натискача, пружини.

Блокування спуска розміщене на правому щиті огородження і служать для виключення можливості здійснення пострілу до одержання команди “готове” і для блокування роботи механізму досилання при постановці важеля (блокування) у положення РАЗБЛ. Склад механізму: вісь з важелем, важель з упором і гайкою, стопор, важель.

Стопор встановлений на штифтах. Важіль з'єднаний підлоги тягами з (проміжним) важелем, що сидить на одній осі зі стопором важеля спуска; (проміжний) важіль полутягами з'єднаний з обмежником висування поперечної каретки. Проміжний важіль впливає на кнопку блокування електроспуска У положенні ЗАБ. важель вимикача блокування утримується пружиною. У цьому випадку неможливо зробити ні механічний, ні електромеханічний спуск, тому що виключається поворот рукоятки спуска і ланцюг електромагніта розімкнутий.

При перекладі важеля в положення РАЗБЛ. важель вимикання блокування фіксується зубом (утримуючого) важеля. При цьому через систему важелів звільняється від блокування рукоятка спуска і звільняється кнопка блокування електроспуска. На шляху планки висування поперечної каретки стає обмежник.

Якщо після закінчення циклу зарядження механізм досилання не повернувся у вихідне положення (в крайнє праве) штир, що знаходиться під впливом пружини, зрушать вліво і не дає розгорнутися обмежнику.

Таким чином, якщо механізм досилання не знаходиться в крайньому правому положенні, не можно встановити важель у положення РАЗБЛ. і тим самим дати дозвіл на постріл.

Коли механізм досилання встане в вихідне положення на стопор, він через планку, стискаючи пружину, зрушить штир вправо, тим самим дасть можливість обмежнику вільно розгорнутися і перевести важіль у положення РАЗБЛ.

Спуск ударника розблокован, постріл зробити можливо.

Після пострілу у відкаті казенника його копір, взаємодіючи з регулятором, розгорне важіль і звільнить важіль вимикача блокування, що під дією пружини автоматично повернувся в положення ЗАБЛ.

Механізм спуска можна заблокувати вручну натисканням на передній кінець (утримуючого) важеля.








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 837;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.