АНТИДЕПРЕСАНТИ

Найчастіше зустрічається отруєння такими препаратами як імізин (іміпрамін), амітриптилін, азафен, фторацизин та ін. Вони добре всмоктуються в шлунково-кишечному тракті, легко зв'язуються з білками крові та органів, швидко розподіляються по організму, та спричиняють токсичний ефект. Прогноз завжди серйозний і летальність при застосуванні усередину дози більше 1 г перевищує 20%.

Клініка. Характерні зміни з боку центральної нервової і серцево-судинної систем. Вже в ранні строки після отруєння виникає психомоторное збудження, з'являються галюцинації, різко падає температура тіла, розвивається кома з пригніченням дихання. Гостра кардіопатія і зупинка серця - головні причини смерті при даних отруюваннях. Основні проявлення токсичної дії на міокард виявляються на протязі перших 12 годин, але можуть розвиватися і на протязі наступних 6 діб.

Важкість отруєння проявляється різким розширенням зіниць, сухістю слизуватої оболонки роту, порушенням моторики шлунково-кишечного тракту до самого парезу кишечнику.

Лікування. Промивання шлунку розчином гідрокарбонату натрія (питна сода), розчином повіреної солі або водою з вугіллям активованим. Промивання проводять в перші 2 години після отруєння, а потім повторно. Одночасно вводять сольове проносне, ставлять очисну клізму. Застосовують блювотні засоби, штучне дихання при виникненні дихальної недостатності.

Противопоказані серцеві глікозиди, тому що токсичність трициклічних антидепресантів при цьому різко зростає.

Для корекції судинного тонусу застосовують гіпертензин. Для купіювання судом і психомоторного збудження доцільно застосування барбитуратів і аміназину. Основним препаратом, що дає атидотний ефект є фізостигмін в/в. Критерій його ефективності - зниження пульсу до 100-120 ударів у хвилину та підвищення артеріального тиску (100/80 мм рт. ст.).

 








Дата добавления: 2014-12-21; просмотров: 520;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.