Особливості камеральної перевірки декларацій з податку на прибуток.

Насамперед, слід враховувати, що існує чотири різновиди декларацій з податку на прибуток: для підприємств, страхових компаній, банків і виробників сільськогосподарської продукції.

За звітний квартал, півріччя або три квартали підприємства надають декларацію з наростаючим підсумком, декларацію за рік — у повній формі. Якщо платником податку виявлено помилки у раніше наданій звітності і він подає нову декларацію до закінчення встановленого строку, штрафні санкції не застосовуються. Якщо помилки виявлено платником після закінчення встановленого строку подання декларації, платник має сплатити штраф та надати окремо уточнюючий розрахунок або врахувати коригування при складанні декларації за наступний період.

При попередній перевірці декларації контролю підлягають:

– своєчасність подання податкових декларацій з податку на прибуток;

– дотримання вимог щодо порядку заповнення декларації;

– наявність необхідних додатків і узгодженість звітних даних;

– правильність арифметичних підрахунків та визначення сум оподатковуваного прибутку або збитку за звітний період.

Якщо за результатами перевірки виявлені арифметичні або методологічні помилки, складається акт. Донарахована сума податку з фінансовими санкціями вказується у податковому повідомленні, яке вручається платнику.

Дані, наведені у деклараціях (доходи, витрати), використовуються у подальшому при проведенні кабінетного аудиту для оцінки податкових ризиків на основі аналізу фінансових коефіцієнтів. Так, якщо коефіцієнт рентабельності діяльностіпідприємства знижується в динаміці у порівнянні зі середньогалузевими показниками та показниками платника за минулі роки, це є фактором ризику та може означати заниження обсягу продаж, наявність фіктивних витрат тощо.

Необхідно звернути увагу на питому вагу матеріальних витрат підприємства в обсязі реалізації в динаміці. Зростання питомої ваги матеріальних витрат може свідчити про завищення собівартості продукції (робіт, послуг) та заниження оподатковуваного прибутку.

Також аналізу підлягає співставлення питомої ваги зарплати в обсягу реалізації. Важливо проаналізувати динаміку питомої ваги недоїмки підприємства у нарахованих сумах за даними особової картки платника податків та порівняти з аналогічними показниками по галузі.

Результати кабінетного аудиту впливають на прийняття рішення про доцільність та вид документальної перевірки, склад бригади перевіряючих.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.