Контролюючі органи при справлянні податків та податкових платежів.

Податковий Кодекс України є важливим кроком у проведенні реформи в сфері адміністрування податків.

Податковий Кодекс України спрямований на посилення відповідальності платників податків і впровадження заходів щодо вдосконалення механізму кон­тролю за правильністю сплати податків. Він є нормативним документом з питань оподаткування, який установлює порядок визначення податкових та грошових зобов'язань і термінів їх погашення, процедуру оскарження, заходи примусового стягнення податкової заборгованості, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій.

Кодексом визначений вичерпний перелік контролюючих органів, на яких покладені функції контролю за своєчасністю, достовірністю та повнотою нарахування податків та погашенням податкових зобов'язань. Зокрема, згідно з Податковим Кодексом, контролюючими органами є:

- митні органи - стосовно ввізного та вивізного мита, акцизного збору, податку на додану вартість, які справляються при ввезенні (пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України;

- податкові органи - стосовно податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім тих, за справляння яких відповідають інші контролюючі органи.

При цьому органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі - органи стягнення), є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції.

Податкові зобов'язання - це зобов'язання платника податків сплатити у встановлені терміни суми нарахованих податків та обов’язкових платежів. Податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Воно не може бути оскаржене платником податку в адміністративному або судовому порядку та підлягає сплаті протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем подання декларації.

Грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

Контролюючий орган визначає суму податкового зобов'язання платника за прямими методами та відповідає за правильність нарахування податків у наступних випадках:

- платник податків не подає у встановлені строки податкову декларацію;

- дані документальних перевірок результатів діяльності платників податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у податкових деклараціях;

- контролюючий орган при проведенні камеральної перевірки виявляє арифметичні або методологічні помилки у наданій платниками податків податковій декларації, які призвели до заниження суми податкового зобов'язання.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 469;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.