Ітциація поліпептидного ланцюга

Необхідні слідуючи умови: рибосома повинна зв'язана з і-РНК, у навколишньому середовищі повинна бути аміноацил-т-РНК, наявність факторів білкової природи-Рі,Р2,Рч,наявність активних катіонів М§2++,NН4+,формілу,метіонін-т-РНК своїми антикодами приєднались до кодонів і-РНК,створюються умови для синтезу поліпептидного ланцюга.

Джерелом хімічної енергії є ГТФ.Зв'язок виникає за рахунок СО-групи першої і МНз-групи другої аміносицил-т-РНК. Реакції відбуваються на вільній 308 субодиниці. До ініціаторного комплексу приєднується 508 субодиниця,і вони об'єднуються в рибосому, сполучену з і-РНК. Кожний етап ініціації вимагаєоднієї молекули ГТФ.Рибосома має дві ділянки:П-пептидний,А-амінокислотний.

Елонгація. Відбувається у три стадії:

А)на першій стадії:аміноацил-т-РНК зв'язується з аміноацильною ділянкою,для цього зв'язування потрібна ГТФ та зв'язуючий фактор Т,який може дисоцюювати на 2 частини Тц та Ту

В)на другій стадії:відбувається утворення пептидних зв'язків,навантаженний пептидил т-РНК залшпається у А-аміноацильній ділянці, порожня т-РНК залишається зв'язаною у П-ділянці.Процес утворення пептидних зв'язків відбувається за участю фермешу:пептидил-трансферази.

В)на третій стадії:після утворенім пептидних зв'язків^одовжений на 1 амінокислоту пептидил т-РНК,переміщуєгься з аміноцильною А-ділянкою у П-ділянку.При цьому порожня т-РНК фізично виштовхується з рибосоми.Цей процес відбувається за рахунок енергії гідроліза ГТФ і фактора транслокації,за участю ферменту транслокази.Рибосома має форму і робить крок з 1 кадона і-РНК на інший.

Послідовність переміщення рибосоми по ланцюгу і-РНК поступово перекладає у ній закодовану інформацію у чітко організованому поліпептидному ланцюгу. При кожному крокі рибосоми утворюється нова пептидил-тРНК,збільшена наї амінокислотний залишок.

Термінація.

Це закінчення біосинтезу полшептидного ланцюга і звільнення його. Сигнал про закінчення сингеза передається трьома спеціальними термінуючими кодонами,які надходять у ланцюг і-РНК.Це УАА,УАГ,УТА.

Після того як утворився останній пептидний зв'язок,,поліпетил т-РНК залишається зв'язаним з рибосомою.Для розриву зв'язка і гідролізу складнихефірних зв'язків між поліпептидом і т-РНК необхідний фактор К..К зв'язується з рибосомою і сприяє гідролізу складних ефірних зв'язків між поліпептидним ланцюгом і т-РНК.Рибосома дисоціює на субодиниці 508 та 308 і готова для нового циклу біосинтезу білка-Поліпептидний ланцюг поступає у цитоплазму клітинде по закладеній інформації синтезується складна структура білка-Білки в організмі постійно оновлюються,швидкість оновлення у різних органах і тканинах неоднакова.У середньому білки у людини оновлюються за 135-155 діб.Білки печшки,підшлункової залози, стінки кипіок,плазми крові оновлюються за 10діб,гемоглобін-1,5 хвилини.

3. Під час проміжного обміну утворюється ряд хімічних солук,які виділяються з організму як продукти розпаду білків. Зокрема вуглекислий газ виділяється легенями,вода-нирками,з потом,у складі калу,з видихуваним повітрям. Багато продуктів обміну білків,особливо азотиеті,виділяються у вигляді сечовини,парних сполук ????.

Перетворення аміаку:аміак утворюється під час дезамінування амінокислот,пуринових і пиримідинових онов. нікотинової кислоти та її похідних,ішпих азотовмісних сполук. За добу в організмі людини утворюється 16-19г азоту або 18-23г аміаку.Аміак в організмі сільськогосподарських тварин знешкоджується переважно у вигляді сечовини,частково-у вигляді алантоїну,сечової кислоти та амонійних солей. У птахів і плазунів основним кінцевим продуктом азотистого обміну є сечовинна кислота.

Сечовина-основний кінцевий продукт азотистого обміну у більшості хребетних і людини.Вона становить 80-90% усіх азотистих речовин сечі.Створено сучасну теорію утворення в печінці-орнітиновий цикл Кребса. Регуляція білкового обміну.

Особливе місце належить корі великих півкуль головного мозку і підкорковим центрам. У гіпаталамусі є центр білкового обміну.

Регуляція здійснюється рефлекторному відповідь на подразнення.Дія гомонівна біосинтез білка здійснюється шляхом стимуляйії утворення и-РНК.Соматотропін підсилює синтетичні процеси білка-Біосинтез білків активується інсуліном.Гмакопротикоїдикори надниркових залоз стимулюють розщеплення білків і виділення азотистих речовин.

Дія гомонів на обмін білків пов'язана із зміною швидкості і напрямку ферментативних реакцій.Біосинтез і,одже,активність ферментів,.які беруть участь в обміні білків,залежить від наявності в кормах достатньої кількості вітамінів(В2-складова частина коферменту амінооксилаз,вітамін рр-основа дегідрази глутамінової кислоти, без вітаміну С не може відбуватися біосинтез проліну і оксипроліну).








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 653;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.