Глава 24. Загальні положення про зобов'язання щодо спільної діяльності

них, узгоджених дій. Така мета не може бути протизаконною (п. 1 ст. 1130 ЦК України).

Тобто дійсність договору про спільну діяльність, як і будь-якої іншої угоди, залежить від того, чи дотримані при укладенні цього договору всі умови дійсності угод. Як зазначали римські юристи, товариство, укладене зі злим умислом або для омани, вважається недійсним, оскільки йаез Ьопа сопігагіа езі; £гаис!і еІ йоіо (добра со­вість суперечить омані та умислу), договір зозіеіаз і є угодою Ьопа їїаез1.

За домовленістю сторін визначаються умови договору про спіль­ну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у наслідках спільних дій та інші умови (п. 2 ст. 1131 ЦКУкраїни).

За засновницьким договором слід вказати на застосування щодо його регулювання окремих, детально регламентованих законом по­ложень, що торкаються його змісту (статті 88, 120,134 ЦК Украї­ни).

Зобов'язання щодо спільної діяльності не повинні ґрунтуватися на тому, коли один учасник має лише вигоди, інший — збитки. Са­ма сутність спільної діяльності, її довірчий характер не дозволяє цього. Такий договір має бути визнаний недійсним. Уп. 1ст. 1137 ЦКУкраїни зазначається, що умова, за якою учасник повністю звільняється від участі у відшкодуванні спільних витрат або збит­ків, є нікчемною. На жаль, це передбачено не у параграфі щодо за­гальних положень про спільну діяльність (§ 1 глави 77), а в параграфі 2 «Просте товариство», що може призвести до звуженого застосування цієї норми, надто важливої для всіх зобов'язань про спільну діяльність.

Римські вчені називали товариство, в якому несправедливо покла­далися на одних учасників збитки, а інші отримували вигоди, — то­вариством лева (зозіеіаз Іеопіпа), як у байці Езопа, коли лев провів полювання разом з віслюком, а при поділі здобичі все забрав собі2.

При спільній діяльності як прибуток, так і збитки мають бути спільними.

Рекомендована література:

Романец Ю. В. Система договоров в гражданском праве России. — М.: Юрист, 2001.

Римское частное право / Под ред. И. Б. Новицкого, И. С. Перетерского. — М., 1948. — С. 500. 2 Дождев Д. В. Римское частное право. — М., 1996. — С. 457.


Розділ І. ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО...

Луць В. В. Контракти у підприємницькій діяльності: Навч. посібник. —

К.: Юрінком Інтер, 1999.

Брагинский М. И., Витрянский В. В. Договорное право. — М.: Статут,

1999.

Шершеневич Г. Ф. Учебник русского гражданского права. — М., 1995.

Дашков Л. П., Бризгалин А. П. Коммерческии договорі от заключения

до исполнения. — М.: ИВЦ «Маркетинг», 1995.

Глава 25 Договір простого товариства








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 535;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.