ІІ. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ДЕРЖАВНОГО ВИКОНАННЯ

 

Виконавчі документи за рішеннями, що підлягають примусовому виконанню державною виконавчою службою, вимоги до виконавчого документа охарактеризовані у попередній лекції.

Виконавче провадження відкривається на підставі виконавчого документа: за заявою стягувача або представника про примусове виконання рішення; за заявою прокурора у випадках представництва інтересів громадянина або держави в суді; в інших передбачених законом випадках (ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження»). Так, суд за власною ініціативою може передати виконавчий лист до органу державного виконання для примусового виконання рішення щодо справ про стягнення аліментів; про відшкодування збитків, заподіяних злочином, про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я або втратою годувальника, про стягнення грошових сум з посадових осіб, винних у незаконному звільненні чи переведенні працівника або в невиконанні рішення суду про поновлення на роботі, про конфіскацію майна, а також про стягнення сум до державного бюджету (п. 3.1 Інструкції про проведення виконавчих дій). У таких випадках підставою для відкриття виконавчого провадження є факт надходження виконавчих документів до певного відділу Державної виконавчої служби.

До заяви, її форми і змісту, яка подається на примусове виконання рішення, закон не висуває ніяких вимог. Разом з тим, враховуючи специфіку виконавчого провадження, така заява має бути письмовою, а за змістом містити в собі: назву органу державної виконавчої служби, до якого подається заява; назву особи, яка подає заяву, зміст заявленого клопотання; підпис особи, яка подає заяву, із зазначенням дати її подання. Всі інші відомості, необхідні для вчинення виконання дій, містяться у відповідному виконавчому документі, який обов’язково додається до заяви і разом з нею подається до органу державної виконавчої служби.

Відкриття виконавчого провадження є першою стадією в системі процесуальних дій державного виконавця, інших суб’єктів цього провадження, спрямованих на досягнення певної процесуальної мети.

Згідно зі ст. 20 Закону “Про виконавче провадження” передбачається, що виконавчі дії проводяться державним виконавцем за місцем проживання, роботи боржника – фізичної особи (за місцезнаходженням постійно діючого керівного органу боржника – юридичної особи) або за місцезнаходженням його майна. Якщо йдеться про зобов’язання боржника вчинити певні дії – то за місцем здійснення цих дій. Право вибору місця виконання між кількома відділами державної виконавчої служби, які можуть вчиняти виконавчі дії по виконанню рішення на території, на яку поширюються їх функції, належить стягувачу.

У разі, якщо місце проживання (місцезнаходження) боржника змінилося або з’ясувалося, що майно боржника відсутнє або його недостатньо, державний виконавець складає акт про неможливість виконання і не пізніше наступного дня надсилає його копію разом з виконавчим документом до відділу державної виконавчої служби за новим місцем проживання боржника, місцем його роботи чи знаходженням майна, про що одночасно повідомляє стягувача та орган, що видав виконавчий документ.

Важливе значення у виконавчому провадженні відіграють строки пред’явлення виконавчих документів до виконання, оскільки їх пропуск призводить до небажаних для стягувача наслідків.

Стаття 22 Закону передбачає три випадки переривання строку давності пред’явлення виконавчого документа до виконання:

· пред’явлення виконавчого документа до виконання;

· часткове виконання рішення боржником;

· надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки виконання.

Після переривання строку пред’явлення виконавчого документа до виконання перебіг його поновлюється і час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується. У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливістю виконання рішення строк пред’явлення виконавчого документа до виконання після перерви встановлюється з дня повернення виконавчого документа стягувачу.

Якщо строк пред’явлення для примусового виконання пропущений, то державний виконавець відмовляє у прийнятті виконавчого документа, про що виносить відповідну постанову протягом трьох днів з дня надходження документів. Копія постанови надсилається або вручається стягувачу, боржнику та органу, який видав виконавчий документ. Постанова державного виконавця про відмову у відкритті виконавчого провадження може бути оскаржена начальнику відповідного відділу державної виконавчої служби або до суду, які можуть її скасувати. Крім того, стягувач, який пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення пропущеного строку до суду, який видав відповідний документ, або до суду за місцем виконання. Суд розглядає таку заяву у 10-денний строк, якщо інше не встановлено законом.

Якщо виконавчий документ відповідає вказаним вимогам, входить до переліку, передбаченому ст. 3, і не закінчився строк пред’явлення його виконання, державний виконавець зобов’язаний прийняти його до виконання. У триденний строк з дня надходження виконавчого документа, державний виконавець виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій встановлює строк для добровільного виконання рішення. Цей строк не може перевищувати семи днів, а стосовно рішень про примусове виселення – 15 днів (ст. 24 Закону “Про виконавче провадження”). Державний виконавець попереджає боржника про примусове виконання рішення після закінчення встановленого строку зі стягненням з нього виконавчого збору і витрат, пов’язаних з провадженням виконавчих дій. Копія постанови про відкриття виконавчого провадження не пізніше наступного дня надсилається стягувачу, боржнику та органу, який видав виконавчий документ.

У разі повного добровільного виконання рішення боржником у встановлений для добровільного виконання строк державний виконавець складає про це акт, який є підставою для закінчення виконавчого провадження.

Сторони можуть оскаржити постанову про відкриття виконавчого провадження протягом 10 днів до начальника відповідного відділу державної виконавчої служби або до відповідного суду.

Після того як державний виконавець прийняв виконавчий документ до свого провадження, він повинен, відповідно до ст. 25 Закону, провести виконавчі дії по виконанню рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а по виконанню рішення немайнового характеру – у двомісячний строк. Строки здійснення виконавчого провадження не поширюються на час відкладення провадження виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження та на період реалізації арештованого майна боржника.

Якщо рішення підлягає негайному виконанню, то державний виконавець відкриває виконавче провадження не пізніше наступного дня після одержання виконавчого документа, і проводить відповідні виконавчі дії.

За виконавчим документом про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів, забезпечення позовних вимог державний виконавець розпочинає вчиняти виконавчі дії не пізніше ніж у 5-денний строк з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження.

У ст. 26 Закону зазначено випадки, коли державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження. Це відбувається у разі:

1) пропуску встановленого строку пред’явлення документів до виконання;

2) неподання виконавчого документа про виконання рішення, зазначеного у ст. 3 Закону (наприклад, подання судового рішення без виконавчого листа або наказу у випадках, коли передбачена їх видача);

3) якщо рішення, на підставі якого видано виконавчий документ, не набрало законної сили, крім випадків, коли воно у встановленому законом порядку допущено до негайного виконання;

4) пред’явлення виконавчого документа до відділу державної виконавчої служби не за місцем або підвідомчістю виконання рішення;

5) якщо не закінчилася відстрочка виконання рішення, надана судом, яким ухвалено рішення;

6) у разі невідповідності виконавчого документа вимогам, передбаченим статтею 19 цього Закону;

7) наявності інших обставин, передбачених законом, які виключають здійснення виконавчого провадження.

Про відмову у відкритті виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби і яку не пізніше наступного дня надсилає заявникові. Ця постанова може бути оскаржена заявником начальнику відповідного відділу державної виконавчої служби або до суду в 10-денний строк з моменту її одержання.

У разі відмови у відкритті виконавчого провадження на підставі невідповідності виконавчого документа вимогам, передбаченим ст. 19 Закону, державний виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до суду чи іншого органу (посадової особи), які видали виконавчий документ, про приведення виконавчого документа у відповідність до вимог Закону.

Відповідно до ст. 32 Закону “Про виконавче провадження”, державний виконавець можевідкласти виконавчі дії за заявою стягувача або за заявою боржника, або з власної ініціативи на строк до 10 днів за наявності обставин, що перешкоджають провадженню виконавчих дій або несвоєчасного одержання сторонами документів виконавчого провадження, внаслідок чого сторони були позбавлені можливості використати надані їм права. Про відкладення провадження виконавчих дій державний виконавець виносить відповідну постанову, про що повідомляє сторони, суд або інший орган, який видав виконавчий документ.

Згідно зі ст. 35 цього Закону, державний виконавецьвправі зупинити виконавче провадження у разі: 1) його звернення до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз’яснення рішення, що підлягає виконанню, про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення чи зміну способу і порядку виконання; 2) прохання боржника, який проходить строкову службу у складі Збройних Сил України чи інших передбачених законом військових формувань; 3) перебування боржника у тривалому службовому відрядженні; 4) знаходження боржника на лікуванні у стаціонарному лікувальному закладі; 5) подання скарги на дії державного виконавця або відмову в його відводі; 6) оголошення розшуку боржника, його майна або розшуку дитини; 7) знаходження боржника або стягувача у відпустці за межами населеного пункту, де вони проживають; 8) призначення експертизи; 9) надання сторонам строку для запрошення перекладача.

Державний виконавець виносить вмотивовану постанову про зупинення виконавчого провадження, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби. Копія постанови надсилається у 3-денний строк сторонам та суду, який видав виконавчий документ.

Постанова про зупинення виконавчого провадження може бути оскаржена до суду в 10-денний строк. Строки зупинення виконавчого провадження, визначені ст. 36 Закону, можуть бути скорочені судом. Впродовж строку, на який виконавче провадження зупинено, виконавчі дії не провадяться. Накладений державним виконавцем арешт на майно боржника, у тому числі на кошти на рахунках та вкладах боржника в установах банків та інших фінансових установах, не знімається.

Після усунення обставин, які стали підставою для зупинення виконавчого провадження, державний виконавець зобов’язаний своєю постановою поновити виконавче провадження за власною ініціативою або заявою стягувача, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби. Копія постанови у 3-денний строк надсилається сторонам.

Відповідно до ст. 37 Закону “Про виконавче провадження” встановлені підстави закінчення виконавчого провадження у випадках: 1) прийняття судом відмови стягувача від стягнення; 2) затвердження судом мирової угоди між стягувачем і боржником про закінчення виконавчого провадження; 3)смерті або оголошення померлим стягувача чи боржника, визнання безвісно відсутнім боржника або стягувача, ліквідації юридичної особи – сторони виконавчого провадження, якщо виконання їх обов’язків чи вимог не допускає правонаступництва; 4) скасування рішення суду або іншого органу (посадової особи), яке підлягало виконанню на підставі виконавчого документа; 5) письмової відмови стягувача від одержання предметів, вилучених у боржника при виконанні рішення про передачу їх стягувачеві, або знищення речі, яка мала бути передана стягувачеві в натурі; 6) закінчення передбаченого законом строку для даного виду стягнення; 7) передачі виконавчого документа ліквідаційній комісії у разі ліквідації боржника – юридичної особи, або арбітражному керуючому у разі визнання боржника банкрутом; 8) фактично повного виконання рішення згідно з виконавчим документом; 9) повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), які видали виконавчий документ, або на письмову вимогу стягувача; 10) направлення виконавчого документа за належністю до іншого відділу державної виконавчої служби; 11) повернення виконавчого документа до суду чи іншого органу (посадової особи), які видали виконавчий документ.

Про закінчення виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби. Копія постанови у 3-денний строк надсилається сторонам та суду або іншому органу (посадовій особі), які видали виконавчий документ. Постанова про закінчення виконавчого провадження може бути оскаржена сторонами до начальника відповідного відділу державної виконавчої служби або до суду у 10-денний строк.

 

ВИСНОВОК З ДРУГОГО ПИТАННЯ:

Виконавче провадження відкривається на підставі виконавчого документа: за заявою стягувача або представника про примусове виконання рішення; за заявою прокурора у випадках представництва інтересів громадянина або держави в суді; в інших передбачених законом випадках (ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження»). Так, суд за власною ініціативою може передати виконавчий лист до органу державного виконання для примусового виконання рішення щодо справ про стягнення аліментів; про відшкодування збитків, заподіяних злочином, про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я або втратою годувальника, про стягнення грошових сум з посадових осіб, винних у незаконному звільненні чи переведенні працівника або в невиконанні рішення суду про поновлення на роботі, про конфіскацію майна, а також про стягнення сум до державного бюджету (п. 3.1 Інструкції про проведення виконавчих дій). У таких випадках підставою для відкриття виконавчого провадження є факт надходження виконавчих документів до певного відділу Державної виконавчої служби.

.


 








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 525;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.