ІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ УЧАСНИКІВ ПРОЦЕСУ У СТАДІЇ ПІДГОТОВКИ СПРАВИ ДОСУДОВОГО РОЗГЛЯДУ.

ПОНЯТТЯ І ЗНАЧЕННЯ ПІДГОТОВКИ ЦИВІЛЬНОЇ СПРАВИ ДО СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ ЯК СТАДІЇ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ.

 

Підготовка справи до судового розгляду є самостійною та обов’язковою стадією цивільного процесу.

Метою зазначеної стадії є сприяння охороні прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб шляхом створення умов для забезпечення своєчасного і правильного вирішення справи та ухвалення законного і обгрунтованого рішення.

Метою обумовлені завдання стадії підготовки справи до судового розгляду, якими є:

1) створення можливостей для врегулювання спору до судового розгляду, в тому числі примирення сторін;

2) визначення характеру спірного правовідношення та норми матеріального права, яка підлягає застосуванню;

3) визначення предмета доказування, тобто фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи;

4) визначення складу учасників процесу у справі, їх процесуального становища та способів забезпечення своєчасної явки цих суб’єктів у судове засідання;

5) з’ясування кола доказів, необхідних для вирішення справи та забезпечення їх своєчасного надання.

Зазначені завдання виконуються здійсненням комплексу процесуальних дій судді та інших учасників процесу, що складають зміст стадії підготовки справи до судового розгляду.

Підготовка справи до судового розгляду – це обов’язкова стадія цивільного процесу, яка являє собою сукупність процесуальних дій суду та інших учасників процесу, спрямованих на з’ясування можливості врегулювання спору до судового розгляду та на забезпечення своєчасного та правильного розгляду та вирішення справи.

 

ВИСНОВКИ З ПЕРШОГО ПИТАННЯ:

Провадження у справі до судового розгляду призначене для створення можливостей врегулювання спору до судового розгляду, в тому числі примирення сторін; визначення характеру спірного правовідношення; визначення предмета доказування, тобто фактичних обставин, що мають значення для правильного вирішення справи; визначення складу учасників процесу у справі, їх процесуального становища та способів забезпечення своєчасної явки цих суб’єктів у судове засідання; з’ясування кола доказів, необхідних для вирішення справи та забезпечення їх своєчасного надання.


 

ІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ УЧАСНИКІВ ПРОЦЕСУ У СТАДІЇ ПІДГОТОВКИ СПРАВИ ДОСУДОВОГО РОЗГЛЯДУ.

 

Процесуальні дії, що складають зміст стадії підготовки справи до судового розгляду, за суб’єктами здійснення поділяють на три групи:

1) процесуальні дії судді з підготовки справи;

2) процесуальні дії осіб, які беруть участь у справі;

3) процесуальні дії осіб, які сприяють здійсненню правосуддя.

Процесуальні дії судді з підготовки справи до судового розгляду. Суддя призначає попереднє судове засідання і веде його. Він ухвалює судове рішення у разі відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем, укладення між сторонами мирової угоди. У разі необхідності збирання доказів суддя постановляє ухвалу про судове доручення; за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, постановляє ухвалу про забезпечення доказів, робить запити про витребування доказів, призначає експертизу, постановляє ухвалу про забезпечення позову, призначає справу до розгляду.

Процесуальні дії осіб, які беруть участь у справі. Сторони та особи, які беруть участь у справі, заявляють клопотання, висловлюють свою позицію, щодо питань, що стосуються справи. Сторони можуть укласти мирову угоду; позивач може змінити підставу або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитися від позову; відповідач може визнати позов повністю або частково, пред’явити зустрічний позов, а також подати заперечення проти позову.

Процесуальні дії осіб, які сприяють здійсненню правосуддя. У стадії підготовки справи до судового розгляду свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі також виконують процесуальні обов’язки.

Обсяг підготовки справи до судового розгляду визначається особливостями спірних правовідносин, їх суб’єктним складом, а також фактичними обставинами, які суду необхідно встановити.

ВИСНОВКИ З другого ПИТАННЯ:

Процесуальні дії, що складають зміст стадії підготовки справи до судового розгляду, за суб’єктами здійснення поділяють на три групи: процесуальні дії судді з підготовки справи; процесуальні дії осіб, які беруть участь у справі; процесуальні дії осіб, які сприяють здійсненню правосуддя. Обсяг підготовки справи до судового розгляду визначається особливостями спірних правовідносин, їх суб’єктним складом, а також фактичними обставинами, які суду необхідно встановити.









Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.