Правила поведінки при контакті з терористами

Тепер про те, як слід поводитися в разі контактів з терористами і під час операції по їх знешкодженню. Найчастіше така ситуація буває при захваті офісів, літаків, автобусів з людьми.

При захваті терористами якого-небудь об'єкту:

• слід залишатися на своєму місці, прагнучи не залучати до себе уваги, краще чим-небудь себе зайняти;

• ні в якому випадку не можна вступати з терористами в сперечання, не слід ставити питань або дивитися їм в очі;

• рекомендується виконувати всі їх вимоги, не створювати конфліктних ситуацій;

• при необхідності вийти в туалет, відкрити сумочку і так далі слід запитати дозволи;

• висловлюючи прохання звільнити дітей, жінок, літніх людей, не будьте настирливими і надмірно наполегливими.

В ході проведення операції по знешкодженню терористів доцільно поводитися таким чином:

• з початком штурму групою захвату лягти на підлогу і залишатися в цьому положенні до кінця операції, не заважаючи її проведенню;

• в разі вживання сльозоточивого газу не можна терти очі, дихати потрібно через мокру хустку, швидко і часто моргати, викликаючи сльози;

• покидати об'єкт слід лише після відповідної команди рятувальників;

• після звільнення потрібно щонайшвидше покинути приміщення, оскільки може бути вибух або пожежа;

• на вулиці слід виконувати команди членів групи захвату, не можна бігти, аби не загинути в перестрілці.

Якщо будуть знайдені методи боротьби з тероризмом, світ стане спокійнішим і безпечнішим. А поки він існує, необхідно знати, як треба поводитись, опинившись у становищі заручника.

Найважливіше для заручника — це залишитися живим. Тому:

1. Не можна провокувати терористів на насильницькі дії.

Найкраще — це:

- тихо сидіти і не привертати до себе уваги,

- не вставати без дозволу, не ходити,

- не дивитися в бік терористів (прямий погляд у вічі сприймається як виклик).

2. У присутності терористів бажано не вести розмов поміж собою, в крайньому випадку розмовляти тихо.

3. Слід позбавитись усього, що виділяє заручника з-поміж усіх потерпілих. Особливо це стосується жінок — зняти косметику, прикраси (зокрема, сережки).

4. При стрілянині, відкритої терористами, негайно лягайте на підлогу.

 

Безумовно, дати рекомендації, як поводитися у всіх ситуаціях, пов'язаних з проявами тероризму, практично неможливо. Найголовніше – не втрачати самовладання, не панікувати, діяти адекватно ситуації.

Отже, можна зробити висновок, що сплеск тероризму в сучасному світі на початку XXI ст. обумовлений суспільними протиріччями, пов'язаними з процесом реформування суспільства.

Вони роблять негативний вплив на всі сторони суспільного життя і нашої країни.

Найважливішими умовами ефективної боротьби з тероризмом, разом із заходами правоохоронних органів і спецслужб, виступають виявлення і викорінювання чинників, сприяючих його виникненню, а також уміння громадян протистояти йому, правильно поводитися в умовах небезпеки.

Висновки

Сучасний міжнародний стан не дає яких-небудь утішливих прогнозів відносно того, що в новому тисячолітті світова спільнота зуміє уникнути насильства. Насильство і погрози його втілення як і раніше залишаться актуальними. В даний час тероризм в різних його формах став, по суті, буденним явищем навіть в країнах, які раніше були зразками стабільності і цивільної згоди. На думку західних експертів, нинішні зусилля міжнародного співтовариства не здатні покласти край тероризму, а тим більше усунути його причини. Боротьба з ним ускладнюється, окрім іншого, глобалізацією інформаційних, енергетичних і фінансових систем. Тому вона входить до числа глобальних проблем, що стоять перед людством.

Знання людьми особливостей цього небезпечного соціального явища та способів боротьби з ним – важливий фактор виживання у сучасному світі.

 

Масові безлади

 

В процесі своєї життєдіяльності чоловік інколи стикається з різними формами соціальної напруженості, які деколи переростають в екстремальні ситуації, що набувають характеру масових безладів. Останні, як правило, пов'язані з можливістю утворення натовпу і найчастіше виникають під час мітингів, демонстрацій, спортивних змагань, шоу-вистав і так далі. Натовп за своєю природою небезпечний як для її учасників, так і для тих, що оточують, тому масові безлади в нашому законодавстві відносяться до екстремістських дій і можуть стати причиною введення надзвичайного стану.

Натовп – це не просто скупчення людей. Для того, щоб масове скупчення мирних людей перетворилося на небезпечний, агресивний за своєю суттю натовп, здатний на масові деструктивні дії, потрібні не лише внутрішні передумови (масові настрої), але і чинник зовнішньої дії (паніка, викликана стихійним лихом, пожежею, масова незадоволеність і ін.). Причини можуть бути різні, але важливе те, що в якийсь момент маса індивідуальностей перетворюється на самодостатній механізм, що підкоряється єдиним законам, де людині відводиться роль «гвинтика». Підлеглість кожного всім – головний закон натовпу.

У зв'язку з цим фахівцеві у сфері безпеки життєдіяльності необхідно ясно уявляти собі сутність і характер прояву масових безладів, які інколи передбачають озброєні конфлікти, знати правила поведінки і основні способи захисту в екстремальних ситуаціях подібного роду і уміти застосовувати їх на практиці.








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 503;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.