Порядок виконання роботи

 

1 Вивчити конструкцію ручного черв`ячного таля і накреслити його схему з експлікацією вузлів і деталей.

2 Виміряти за допомогою динамометра зусилля РР у тяговому ланцюгу таля під час підіймання заданого викладачем вантажу m. Експериментально визначити передаточне число черв`ячної передачі.

3 Виміряти крок тягового зварного і вантажного пластинчастого ланцюгів. Підрахувати кількість гнізд на тяговому блоці і кількість зубців зірочки вантажного ланцюга. Обчислити за формулами (7.5) і (7.6) ділильні радіуси тягового блока і зірочки вантажного ланцюга.

4 Розрахувати за формулою (7.7) ККД ручного черв`ячного таля. Визначити за формулами (7.1-7.4) моменти кручення на валах та зусилля в елементах механізму.

5 Вивчити конструкцію електроталя. Накреслити конструктивну і кінематичну схеми привідного візка. Виміряти діаметр коліс.

6 Виміряти силу опору рухові електроталя WE (Н) за допомогою динамометра з межами вимірювання 10-100 Н. Виміряти вибіг lТ, користуючись мітками на монорейці.

7 Виміряти силу зчеплення FЗЧ.Е привідних коліс електроталя з монорейкою за допомогою динамометра, закріпленого на монорейці.

8 Визначити за формулами (7.10) швидкість пересування електроталя, враховуючи, що частота обертання двигуна механізму пересування електроталя пДВ1 = 1400 об/хв. Передаточне число редуктора механізму пересування визначити за кількістю зубців коліс, вказаною на кінематичній схемі привідного візка (див. рис.7.4):

Діаметр колеса в формулу (7.10) потрібно підставляти в метрах.

9 Визначити коефіцієнт опору пересуванню таля трьома методами: розрахунковим – за формулою (7.8); за вибігом таля – (7.11); за силою опору, заміряною експериментально, – (7.13). Порівняти одержані результати.

Під час розрахунку можна вважати, що dП = 30мм, вибіг електроталя в формулу (7.11) підставляти в метрах, діаметр колеса в формулі (7.8) – у міліметрах[1]).

10 Розрахувати за формулами (7.14) і (7.15) силу зчеплення привідних коліс електроталя з монорейкою. Порівняти результати розрахунку та виміру. Обчислити [а] за формулою (7.17).

11 Підвісити на гак таля заданий викладачем вантаж масою m.

12 Записати дані з ТС-8 під час пуску на підіймання (або зафіксувати відхилення стрілки приладу тензопідсилювача), використовуючи ЕОМ та програму “TENZONEW.EXE”. Дані при цьому записуються до текстового файла (*.txt) у десятковому вигляді; як розділовий знак застосовується крапка (.). Для зменшення похибки (розкиду точок на діаграмі) корпус ЕОМ у процесі запису даних повинен бути заземлений.

13 Відкрити записаний текстовий файл за допомогою редактора електронних таблиць, наприклад “Microsoft Excel”. Виконати автоматичну заміну всіх крапок (.) на коми (,). Це необхідно, оскільки саме коми сприймаються цим редактором як розділовий знак числа у десятковому вигляді. Виділити числові дані (повністю або частково) і побудувати лінійну діаграму. Побудована таким чином діаграма має дуже хвильчастий характер, що пояснюється як природними коливаннями зусилля в канаті (коливання малої частоти), так і недосконалістю тензопідсилювача (коливання високої частоти). Позбутися зайвих коливань на діаграмі можна додаванням “лінії тренда”. Приклад діаграми наведений на рис. 7.5 – 7.6.

14 Визначити кількість одиниць горизонтальної шкали відрізку b, що відповідає пуску механізму підіймання (рис. 7.6), який характеризує тривалість пуску.

15 Виконати тарування часу, визначивши масштаб горизонтальної осі. В одержаних діаграмах на горизонтальній осі потрібно відкласти порядкові номери замірів, переданих на ЕОМ ТС-8. Для тарування системи за часом, увімкнемо таль на підйом на 10с (користуючись секундоміром), записуючи дані на ЕОМ. Одержана діаграма для тарування подана на рис. 7.7. Розрахуємо масштаб (назвемо його t) вимірювальної системи за часом (горизонтальної осі).

, ( )

де Т1, Т2 – порядкові номери замірів, що відповідають інтервалу часу в 10 секунд.

Наприклад, для випадку Т1 = 100, Т2 = 4135 (див. рис. 7.7):

, ( ).

16 Розрахувати час пуску tпуск =b×t. Наприклад, tпуск = 36×0,00248 = 0,089 с (для випадку, діаграми якого подані на рис. 7.5 - 7.7).

Кількість замірів по горизонтальній осі залежить від швидкодії процесора комп’ютера і АЦП.

17 Розрахувати прискорення вантажу під час пуску, а також статичну й динамічну складові зусилля в канаті за формулами (7.19) і (7.20). Для таля ТЕ1-511 швидкість підіймання вантажу vпід=0,13 м/с.

18 Розрахувати за формулою (7.18) повне зусилля в канаті під час розгону двигуна і порівняти зі статичною складовою. Навести результати цього порівняння.

19 Розрахувати коефіцієнт динамічності КД.

Рис. 7.5. Діаграма режиму «пуск – робота – вимикання - вибіг» механізму підіймання

 

Рис. 7.6. Фрагмент діаграми, що відповідає початку підіймання

Рис. 7.7. Діаграма тарування часу








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 549;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.