РОЗДІЛ 2. ШТУЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ БУДИНКІВ

 

Види штучного освітлення

 

Із настанням присмерку, а також в усіх випадках, коли освітленість перебуває в межах менше від критичної величини, освітлення вулиць, майданів і будинків виконується джерелами штучного освітлення. За характером розміщення освітлюючих приладів розрізняють дві системи штучного освітлення: загальне і комбіноване. Загальне освітлення може бути рівномірним або локалізованим над зонами зосередження робочих місць чи обладнання. Комбіноване поєднує в собі загальне штучне освітлення й місцеве безпосередньо на робочих місцях. Тобто у цьому випадку загальне штучне освітлення (рівномірне чи локалізоване) доповнюється місцевим освітленням над робочими місцями за допомогою мобільних чи функціональних засобів. За функціональними ознаками штучне освітлення приміщень будинків [21, 29, 57, 75, 76] і відкритих просторів поділяється на робоче, аварійне, сторожове та евакуаційне освітлення.

Загальне рівномірне освітлення передбачає рівномірне розподілення світлового потоку у приміщеннях чи на території, тобто без урахування конкретного розміщення робочих місць. Загальне локалізоване освітлення проектується з розподілом світлового потоку так, щоб зосередити його над зоною робочих місць. При комбінованому освітленні така концентрація світлового потоку досягається за рахунок додаткового місцевого джерела світла. При цьому необхідно зосередити увагу на тому, що проектувати лише місцеве освітлення у приміщеннях забороняється.

Робоче освітлення передбачається в усіх приміщеннях будинків, на освітлюваних територіях, вулицях, майданах і у парках для забезпечення нормальної роботи, проходу людей та руху транспорту в години відсутності чи недостатності природного освітлення. В нічний неробочий час у торгових залах магазинів, ательє, в цехах, що виходять вікнами до тротуарів, і деяких інших установах передбачається сторожове освітлення для загального огляду приміщень із вулиці. На випадок раптового відключення робочого освітлення на деяких виробництвах передбачається автономне аварійне освітлення, яке забезпечує на цей час нормальну роботу машин і обладнання, а також евакуацію людей.

 

Задачі освітлення

 

При проектуванні штучного освітлення доводиться вирішувати три такі задачі:

а) функціональна, що полягає у забезпеченні рівня освітлення для заданих умов;

б) архітектурна, яка орієнтована на створення художньо виразного інтер’єру;

в) економічна, яка спрямована на відшукання оптимального варіанта рішення.

Успішне розв’язання цих задач визначає якість світлового середовища у приміщеннях, на вулицях і майданах. При цьому якість світлового середовища залежить не тільки від правильного вирішення світлотехнічної задачі, але великою мірою від архітектурно-естетичної концепції.

Освітлення повинно бути органічно пов’язане з архітектурою інтер’єру і вирішуватися не тільки у плані функціональних вимог, а також з урахуванням психологічних і естетичних вимог до світлового середовища приміщень. Ігнорування цих вимог до освітлення призводить до випадкового розподілення яскравості у приміщенні, що інколи може призвести до дискомфорту.

У минулому можна віднайти немало прикладів, коли наші зодчі вміли правильно вирішувати задачі проектування штучного освітлення з наданням приміщенням високих художніх якостей. Для цього достатньо згадати палаци й культові споруди XVIII – XIX століть із прекрасними просторовими композиціями їх залів, обладнаних підвісними люстрами із свічками. Їх пластика і живописність багато в чому завдячують мистецтву володіння світлом.

Сучасна архітектура внесла багато нового в мистецтво освітлення інтер’єрів та будинків із використанням великого арсеналу сучасних засобів і приладів штучного освітлення, включаючи висвітлюючі панелі, вікна штучного освітлення й стелі. З’явилися нові світлотехнічні засоби, які дозволяють на новому, більш високому, рівні розв’язувати світлотехнічні та архітектурно-художні задачі.

За їх допомогою при проектуванні громадських будинків стало можливим вирішувати ряд функціональних, художніх і психологічних задач. Наприклад, шляхом поступового збільшення яскравостей від другорядних до головного приміщення у театрах штучне освітлення набуває роль дороговказу. Штучне освітлення дозволяє створювати різкі контрасти і, навпаки, знижувати в необхідних випадках рівень світлотіні й створювати враження світлого дня. Для штучного освітлення властиві великі можливості кольорового вирішення інтер’єру, вулиць та майданів, надаючи їм ошатність і святковість чи стриманість, застережність із попередженням небезпеки. Тобто кольором можна підкреслити значущість даної вулиці й місця у системі міста.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 494;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.