Клапанні гідророзподільники

У гідросистемах деяких машин застосовують також клапанні розподільники, які прості у виготовленні й надійні в експлуатації, а також можуть забезпечити високу герметичність.

Затвори клапанів пускають у хід ручними, механічними й електротехнічними пристроями. З ручних пристроїв найпоширеніші клапани з хитним важелем, схема якого для живлення однієї порожнини гідродвигуна наведена на рисунку 5.10, а.

У клапанному розподільнику (див. рисунок 5.10, а) у нейтральному (середньому) положенні хитного важеля 1 обидва клапани 2 та 3 перебувають у своїх гніздах; у цьому положенні клапанів канал b гідродвигуна від¢єднано як від каналу a, пов’язаного з насосом, так і від каналу c, пов’язаного з баком. При повороті важеля 1 праворуч із гідродвигуном з’єднується канал a насоса, при повороті ліворуч – канал c бака.

Схема чотирипозиційного клапанного розподільника наведена на рисунку 5.10, б. При повороті рукоятки 1 переміщується одна з пар клапанів 2 або 3, забезпечуючи підведення (відведення) рідини до відповідної порожнини силового циліндра 4.

Поширені також клапани з кулачковим приводом (рисунок 5.10, в). На валику 3 перебувають чотири кулачки 2, відповідним чином орієнтовані один щодо іншого. При повороті валика кулачки впливають на штоки відповідного конусного затвора 1, забезпечуючи підведення робочої рідини в порожнину силового циліндра 5 та її відведення. У положенні, показаному на розглянутому рисунку, рідина від каналу, пов’язаного з насосом, надходить через відкритий (утоплений) затвор 4 у поршневу порожнину силового циліндра 5 та відводиться в бак із штокової порожнини циліндра через клапан. Інші два затвори перебувають у своїх сідлах. При повороті валика вступають у дію ці затвори, забезпечуючи підведення рідини в штокову порожнину циліндра 5 і відведення її з поршневої порожнини.

Рисунок 5.10 – Клапанні розподільники:

а, б – із хитним важелем; в – із кулачковим приводом;

г – з електромагнітним приводом

 

На рисунку 5.10, г подана схема трипозиційного клапанного розподільника прямої дії із двома клапанами 1 та 4, керованими електромагнітами 2 і 3. При вимкнених електромагнітах обидва клапани притиснуті пружинами до своїх сідел. При цьому магістраль нагнітання перекрита, а порожнини гідродвигуна з’єднані зі зливом.

При ввімкненні електромагніта 2 клапан 1, стискаючи пружину, переміститься в крайнє ліве положення й притиснеться до лівого сідла. У цьому положенні одна з порожнин споживача з’єднається з напірною магістраллю. При ввімкненому електромагніті 3 і вимкненому електромагніті 2 спрацює клапан 4, з’єднавши іншу порожнину споживача з магістраллю нагнітання.

 

 

Контрольні запитання

1. Дайте визначення гідророзподільника.

2. Як поділяються гідророзподільники за конструкцією запірно-регулювального елемента?

3. Які бувають типи керувань розподільниками?

4. Як позначаються типи розподільників?

5. Які бувають типи осьових перекриттів вікон золотника?

6. Що називається крановим гідророзподільником?

7. Дайте визначення золотникового гідророзподільника.

8. Що називається клапанним гідророзподільником?

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.