Оптимізація грошових потоків підприємства

Оптимізація грошових потоків – процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов і особливостей здійснення його господарської діяльності.

Основними цілями оптимізації є забезпечення: збалансованості обсягів грошових потоків, синхронності формування грошовихпотоків, росту чистого грошового потоку підприємства.

Спроможність в організації ефективного фінансування та грошового обороту на підприємстві визначається сукупністю як зовнішніх, так і внутрішніх факторів.

До зовнішніх факторів можна віднести загальну проблему неплатежів, низький рівень виробництва та купівельної спроможності, несприятливі умови кредитування, недосконалість податкової політики.

Внутрішніми факторами, що впливають на грошовий оборот підприємства є: висока частка умовно-постійних витрат у собівартості продукції як результат недозавантаженості виробничих потужностей, енерго- та трудозатратність, низька якість вітчизняної продукції, «тінізація» частини господарського обороту, відсутність джерел довготермінового фінансування капіталовкладень [5].

В основі оптимізації грошових потоків підприємства повинна бути збалансованість обсягів позитивного та негативного грошових потоків. Відсутність такої збалансованості призводить до утворення дефіцитного і надлишкового грошового потоку, що однаково негативно впливає на діяльність під-приємства.

У процесі ліквідації дефіцитного грошового потоку, при зростанні ділової активності, доцільно поряд із заходами операційної діяльності використовувати заходи, які відносяться до фінансової діяльності. Якщо підприємство знаходиться на етапі спаду– рекомендується застосування заходів стосовно операційної та інвестиційної діяльності.

Ліквідацію надлишкового грошового потоку пропонується здійснювати за допомогою наступних підходів, що враховують напрямки зміни ділової активності[4]:

– на початковому етапі зростання ділової активності підприємства ре-омендується використання у більшому ступені заходів, спрямованих на розширення виробничо-господарської діяльності і здійснення прямих інвестицій;

– при наближенні до піка ділової активності доцільне застосування методів, які дозволяють розширити обсяг і склад портфельних інвестицій, погасити фінансові зобов'язання, а також диверсифікувати операційну діяльність.

У випадку нестачі коштів для здійснення обов'язкових платежів, загрозі банкрутства, відсутності коштів для розрахунків із кредиторами та інших проблем з ліквідністю та платоспроможністю для вирішення питання вибору цілей «прибуток або грошовий потік» підприємству варто прагнути до збільшення показника чистого грошового потоку за рахунок зниження прибутковості і навпаки.

Але слід враховувати, що одержання прибутку за рахунок зменшення грошового потоку рекомендовано і є можливим у випадках:

– достатнього рівня платоспроможності і ліквідності;

– високого рівня ефективності організації грошових потоків;

– необхідності поліпшення іміджу підприємства.

Отже, ефективність управління грошовими потоками визначається синхронізацією надходжень і виплат, підтримкою постійної платоспроможності підприємства та раціональним використанням фінансових ресурсів, які формуються із внутрішніх та зовнішніх джерел.

Грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів. Враховуючи важливість вивчення та актуальність ефекти-вної оптимізації руху грошових потоків підприємства в сучасній економічній ситуації необхідно постійно підтримувати рівновагу потоків виплат та над-ходжень з урахуванням резервів платіжних засобів для забезпечення ефекти-вної діяльності підприємства як у поточному, так і перспективному періоді.

У процесі бюджетування досягається оптимізація грошових потоків, тобто знаходження такого співвідношення між вхідними та вихідними грошовими потоками, між напрямами й умовами залучення та використання грошових потоків, яке дає змогу досягти найкращих результатів діяльності, а саме- максимізації прибутку.

 








Дата добавления: 2016-06-02; просмотров: 690;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.