Автоматичне зміщення

Незважаючи на усі перелічені вище недоліки жорсткий режим має одну істотну перевагу: робоча точка в ньому розташована низько, в усталеному режимі автогенератор працює з невеликою витратою постійного колекторного струму і, отже, має більший к.к.д.., ніж у режимі м’якого самозбудження. Було б бажано, щоб процес самозбудження відбувався у м’якому режимі, а далі, в міру зростання амплітуди коливань робоча точка пересувалась б донизу, переводячи транзистор у режим з малими колекторними струмами. Таку процедуру можна здійснити за допомогою нескладного вдосконалення схеми, що має назву автоматичного зміщення.

На схемі автогенератора, зображеній на рис.2.6, дільник встановлює певне позитивне зміщення на базу, забезпечуючи режим м’якого самозбудження. Однак надалі, в міру зростання амплітуди коливань, імпульси базового струму будуть утворювати на резисторі додатковий спад напруги, знижуючи напругу на базі і зсуваючи робочу точку вниз по характеристиці. Таким чином досягається бажаний результат: самозбудження відбувається у м’якому режимі, а усталена робота у режимі невеликих колекторних струмів. Ємність є розділовою ємністю і пропускає тільки змінну компоненту базової напруги.

 








Дата добавления: 2016-04-19; просмотров: 462;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.