Захист виробів ізоляційними матеріалами може проводитися просоченням, заливкою, обволіканням і опресовуванням.

Просочення виробів полягає в заповненні наявних в них каналів електроізоляційним матеріалом. Одночасно із заповненням каналів при просоченні на всіх елементах конструкції утворюється тонкий ізоляційний шар, що захищає від дії агресивного середовища. Одночасно із захисними функціями просочувальний матеріал підвищує електричну міцність виробу, скріпляє механічно його окремі елементи, у багатьох випадках покращує теплопровідність. Просочення здійснюють зануренням виробів в рідкий ізоляційний матеріал. Після витягання виробу матеріал отвердіває. Процес затвердіння може відбуватися при нормальній температурі або із зовнішнім підігрівом. При використанні просочувальних матеріалів, що полімеризуються, необхідно застосовувати спеціальні прискорювачі.

При герметизації заливкою всі вільні порожнини у виробі, у тому числі і простір між елементами і корпусом, заливають електроізоляційним матеріалом, який після затвердіння утворює достатньо товстий захисний шар. Заливку виробу можна проводити в його постійному корпусі або використовувати для цього спеціальні роз'ємні форми, які після затвердіння матеріалу віддаляються.

Герметизація обволіканням по техніці виконання аналогічна операції просочення, проте тут використовують в'язкі ізоляційні матеріали, що володіють хорошою адгезією до елементів виробу. Шар матеріалу, що утворюється на поверхні деталей, порівняно товстий (від доль до декількох міліметрів) і надійно захищає їх від дії агресивного середовища.

Захист виробів непроникними для газів оболонками - найбільш досконалий спосіб захисту вузлів і пристроїв РЕА, оскільки окрім ефективного захисту він може володіти можливістю розгерметизації у виробничих умовах і при експлуатації для виконання ремонту виробів.

Умови нормальної роботи виробів, захищених вакуумно-щільною герметизацією, залежать не тільки від якості герметизації, але і від захисту від агресивних компонентів, що входять в матеріали і середовище об'єму, що захищається. Виділення вільних молекул води і інших агресивних речовин в герметизованому об'ємі виробу може звести до мінімуму ефективність вакуумно-щільної герметизації. При розробці герметичних корпусів слід враховувати умови експлуатації і, перш за все, зміну барометричного тиску, зовнішні механічні дії і можливі перепади температури.

Вакуумно-щільна герметизація може бути виконана з нероз'ємними і роз'ємними швами. Першу використовують для захисту малогабаритних вузлів і пристроїв, другу - для порівняно великих блоків, що вимагають профілактичної перевірки і що потребують зміни її окремих елементів.

Нероз'ємні герметичні конструкції роблять з швами, що виконуються паянням, зваркою, заливкою, склеюванням або мастикою спеціальними компаундами (герметиками). У роз'ємних герметичних конструкціях між деталями, що сполучаються, поміщають еластичну прокладку, а в об'єм, що герметизується, – вологопоглинач, наприклад силикагель. Умова непроникності такого герметичного з'єднання - збереження у весь час його служби контактного тиску між прокладкою і поверхнями, що сполучаються. Застосовують металеві (зі свинцю, червоної міді) і неметалічні (гумові) прокладки. При стяганні гвинтами металеві прокладки деформуються при перевищенні межі текучості. При використанні гумових прокладок ущільнення досягається дією залишкових пружних деформацій.








Дата добавления: 2016-04-06; просмотров: 418;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.