Стандартизація конструкцій

СТАНДАРТИЗАЦІЯ РОЗРОБКИ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ АПАРАТУРИ

Конструкція – це сукупність елементів і деталей з різними фізичними властивостями і формами, що знаходяться в певному просторовому, механічному, тепловому, електромагнітному і енергетичному взаємозв'язку. Цей взаємозв'язок конструкторською документацією і забезпечує виконання радіоелектронною апаратурою заданих функцій з необхідною точністю і надійністю при дії на неї різних чинників (виробничих, експлуатаційних і ін.).

Вирішення завдань задоволення різним вимогам до конструкції апаратури в значній мірі спрощується застосуванням стандартизації конструкцій, етапів розробки і документації апаратури.

Послідовність етапів розробки РЕА і стадій випуску конструкторської документації визначається технічними регламентами і Державними стандартами. При розробці РЕА випускають велику кількість технічної документації (конструкторською і технологічною), склад якої також визначається Державними стандартами.

При автоматизованому проектуванні виробів конструкторські і технологічні документи можуть бути виконані у візуальній формі (читані людиною) і в машинній (кодованою) формі, що сприймається тільки технічними засобами, на будь-яких носіях інформації. Враховуючи нерівномірність розвитку підприємств і відмінності в оснащеності їх засобами САПР, допускається в комплекті документації на виріб мати документи, виконані традиційним способом (уручну), документи на носіях різного вигляду і документи у візуально сприйманій і машинній формі.

Основні поняття. Як відомо, з декількох варіантів конструкції, вирішальної однакові функції, оптимальним є тільки один, який і повинен бути прийнятий до розробки. Він використовується в наступних розробках, поки не буде створений новий, якісніший варіант. Такий принцип покладений в основу стандартизації і створює сприятливі умови для складових стандартизації - спадкоємності, повторюваності, типізації і уніфікації елементів конструкції.

Спадкоємність – це об'єм застосування в новому виробі раніше розроблених і освоєних виробництвом деталей і вузлів. Знижує терміни розробки конструкції і вартість підготовки виробництва (за рахунок використання наявного інструменту).

Повторюваність – характеризується числом однакових вузлів і деталей у виробі. Спрощується конструкція і вартість її виготовлення.

Типізація – це процес доцільного скорочення різноманіття конструкцій за рахунок створення типових широко вживаних деталей і вузлів. Найвищий ступінь типізації – уніфікація.

Уніфікація – це процес скорочення різноманіття типових деталей і вузлів або виробів шляхом об'єднання їх в групи по певних ознаках і функціях. Уніфіковані елементи конструкції дозволяють створювати різні прилади і пристрої на базі початкових моделей з мінімальними витратами часу і засобів. Це здійснюється шляхом створення уніфікованих рядів функціональних виробів, схожих формою і що відрізняються між собою параметрами, або розмірами. Ці ряди утворюють відповідно параметричні і розмірні ряди.

Параметричні ряди охоплюють елементи з варіацією параметрів. У таких рядах параметри представляються у вигляді потужності, ємкості, опору, коефіцієнта посилення, кількості певних можливостей цифрового пристрою і так далі

Ступінь уніфікації оцінюють коефіцієнтом уніфікації:

Ky=Ny/N

де Ny – кількість уніфікованих деталей, N – загальна кількість деталей.

Нормалізація – метод впровадження в межах підприємства, об'єднання або відомства норм, типоразмеров конструкції, матеріалів, напівфабрикатів, оброблювального і вимірювального інструменту і інших норм загальної вживаності, що раціонально обмежують різноманітність. Документом, що регламентує обов'язкове застосування який-небудь з норм, є нормаль. Нормалі обмежують також і загальні технічні регламенти.

Стандартизація - метод забезпечення єдності якості параметрів масової промислової продукції, зниження трудомісткості її виготовлення шляхом встановлення обов'язкових норм на параметри виробів або виробничі процеси.

Документами, що регламентують вказані норми, є технічні регламенти і державні стандарти (ГОСТ), які обов'язкові до застосування нарівні зі встановленими державою законами.

Галузеві стандарти (ОСТ) обов'язкові для окремих галузей промисловості.

Головними в стандартизації є загальнотехнічні норми, зокрема Єдина система конструкторської документації (ЕСКД).








Дата добавления: 2016-04-06; просмотров: 595;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.