Науково-дослідна розробка

Види науково-дослідних робіт. Науково-дослідна розробка – це комплекс теоретичних і експериментальних досліджень, що проводяться з метою отримання початкових даних, дослідження принципів і шляхів створення або модернізації продукції, якщо таких немає або вони недостатні безпосередньо для успішної розробки виробу. Наукові дослідження залежно від змісту і характеру отримуваних результатів підрозділяються на фундаментальні, пошукові і прикладні.

Метою фундаментальних досліджень є відкриття нових явищ, закономірностей і принципів, які можуть бути використані при створенні нової техніки або технології. Результати фундаментальних досліджень, як правило, служать основою для проведення пошукових і прикладних досліджень при створенні нового вигляду виробів, матеріалів, засобів і способів виробництва.

Пошукові наукові дослідження направлені на вивчення конкретних проблем, наприклад, можливостей створення нових матеріалів, техніки, технології, підвищення продуктивності праці і якості продукції і тому подібне Результатами пошукових досліджень є науково-технічна інформація, яка може мати матеріально, - технічне втілення. При позитивних результатах виводи пошукових робіт видаються у вигляді звітів, технічної документації, макетів, експериментальних зразків.

Прикладні наукові дослідження направлені на створення нових виробів або на вдосконалення тих, що існують, а також на розробку способів їх виробництва, на розробку засобів механізації і автоматизації виробництва, систем і методів контролю за якістю продукції і так далі Прикладні НДР є одній із стадій життєвого циклу виробів. Вони повинні дати відповідь на питання: Чи можливе створення нового виду продукції? Якими шляхами? Які технічні характеристики можна реалізувати в новому виробі?

Порядок виконання НДР регламентується ГОСТ Р 15.101.98 "Порядок виконання науково-дослідних робіт". Стандарт встановлює загальні вимоги до організації і виконання науково-дослідних робіт; порядок виконання і приймання НДР; етапи виконання НДР, правила їх виконання і приймання; порядок розробки, узгодження і затвердження документів в процесі організації і виконання НДР; порядок реалізації результатів НДР. Стандарт розповсюджується на прикладні НДР.

Етапи НДР. Підставою для виконання НДР служить договір із замовником або наказ по організації про початок фінансування проекту ініціативною НІОКР. Виконання науково-дослідних робіт може бути передбачене і в договорі із замовником на виконання НІОКР виробу. Процес виконання НДР в загальному випадку складається з наступних етапів:

- Розробка ТЗ на НДР. Включає наукове прогнозування, аналіз результатів фундаментальних і пошукових досліджень, вивчення патентної документації, аналіз вимог замовників. На основі отриманої інформації складається аналітичний огляд, і висуваються гіпотези. Вибираються напрями роботи і шляху реалізації вимог, яким повинно задовольняти виріб. Визначаються необхідні виконавці, готується і видається технічне завдання.

- Вибір напряму досліджень. Проводиться для визначення оптимального варіанту напряму досліджень на основі аналізу досліджуваної і аналогічних проблем і оцінки варіантів можливих рішень. Включає збір і вивчення науково-технічної інформації, проведення патентних досліджень, виявлення можливих напрямів вирішення завдань і їх порівняльна оцінка, вибір і обгрунтування напряму досліджень і способів вирішення завдань, прогноз показників нової продукції і зіставлення з показниками виробів-аналогів, оцінку економічної ефективності нової продукції, розробку загальної методики проведення досліджень.

- Теоретичні і експериментальні дослідження. Проводять з метою отримання необхідних і достатніх теоретичних і експериментальних результатів досліджень для вирішення поставлених перед НДР завдань. Включає розробку робочих гіпотез і побудову моделей об'єкту досліджень, виявлення необхідності проведення експериментів для підтвердження окремих положень теоретичних досліджень або для набуття конкретних значень параметрів для проведення розрахунків, розробку методики експериментальних досліджень, підготовку моделей (макетів, експериментальних зразків) і випробувального устаткування, проведення експериментів і обробку отриманих даних, зіставлення результатів експерименту з теоретичними дослідженнями, коректування теоретичних моделей об'єкту, проведення при необхідності додаткових експериментів, проведення техніко-економічних досліджень. Якщо приватні технічні рішення мають новизну, то вони оформляються через патентну службу незалежно від закінчення складання всієї технічної документації.

- Узагальнення і оцінка результатів досліджень в науково-технічному звіті по НДР, випуск звітної науково-технічної документації (ОНТД). Дається аналіз проведених досліджень з оцінкою повноти вирішення поставлених завдань, оцінюється ефективність отриманих результатів порівняно з сучасним науково-технічним рівнем і можливість створення конкурентоздатної продукції. Приводяться виводи про нові принципи побудови виробу і підходи до реалізації цих принципів, розробляються рекомендації по подальших дослідженнях і проведенні ДКР, складається проект ТЗ на ДКР.

- Пред'явлення роботи до приймання і її приймання.

Етап вибору напряму досліджень має вирішальне значення для виконання НДР, подальшого проведення ДКР і запуску у виробництво конкурентоздатних виробів з достатньо великим життєвим циклом. Для сучасної РЕА "достатньо великим" життєвим циклом вважається 3-5 років випуску приладів до "морального старіння". Термін експлуатації апаратури може бути і більше, якщо вона мало позначається на економічній ефективності виробництва, в якому використовується, але для геофізичних приладів розширення технічних, методичних і метрологічних можливостей нової апаратури, як правило, приводить до достатньо швидкого витіснення з експлуатації апаратури старих випусків. З урахуванням цих чинників велике значення, тим більше в умовах відкритого ринку продукції, мають патентні дослідження.

Патентні дослідження в повному об'ємі відповідно до ГОСТ Р 15.011-96. "Патентних досліджень. Зміст і порядок проведення" проводять на початковій стадії НДР. Надалі на всіх стадіях НДР і ДКР, пов'язаних із створенням, виробництвом, реалізацією, вдосконаленням і використанням РЕА виробничого призначення, рекомендується доповнювати дослідження вивченням всіх нових матеріалів. Це визначається тим, що об'єктами патентного захисту можуть бути як самі вироби у всіх аспектах їх виконання (схеми, конструкції, технології виготовлення і тому подібне), так і методи (способи) використання при експлуатації (способи вимірювань, реєстрації і обробки інформації, і тому подібне). Відповідно, при вирішенні питань правової охорони об'єктів промислової і інтелектуальної власності патентні дослідження повинні проводити як виконавці НІОКР, так і виробники і споживачі продукції, тобто виконавці будь-яких програм розвитку виробництва і використання об'єктів техніки.

При виконанні НДР патентні дослідження рекомендується передбачати в ТЗ, зокрема відносно результатів патентних досліджень, умов конфіденційності, а також відповідальності сторін за наслідки, викликані виконанням їх в обмеженому об'ємі або відмовою від використання їх результатів. Необхідність проведення патентних досліджень при виконанні складових частин робіт або при розробці комплектуючих виробів, матеріалів, технології, здійснюваних за початковим технічним завданням, визначає головний виконавець роботи.

Результати патентних досліджень в технічних умовах і стандартах на розроблену продукцію, в документації, пов'язаній з оцінкою технічного рівня і якості продукції, в документації, пов'язаній із забезпеченням охорони об'єктів промислової власності в країні і за кордоном (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки). Результати патентних досліджень не підлягають передачі за межу у складі комплектів документації, якщо це не обумовлено в угоді (контракті).

Зміст патентних досліджень. Патентними дослідженнями, як правило, повинно передбачатися:

- дослідження напрямів науково-дослідній і виробничій діяльності організацій і фірм, які діють на ринку продукції;

- обгрунтування вимог по вдосконаленню і створенню нової продукції і технології, по забезпеченню ефективності застосування і конкурентоспроможності продукції і послуг;

- обгрунтування пропозицій про доцільність розробки нових об'єктів промислової власності для використання в об'єктах техніки, що забезпечують досягнення технічних показників, передбачених в технічному завданні;

- виявлення технічних, художньо-конструкторських, програмних і інших рішень, створених в процесі виконання НДР і ДКР, з метою віднесення їх до обороноздатних об'єктів промислової і інтелектуальної власності;

- обгрунтування доцільності правової охорони об'єктів інтелектуальної і промислової власності в країні і за кордоном, вибір країн патентування;

- експертиза об'єктів техніки на патентну чистоту, обгрунтування мір по забезпеченню їх патентної чистоти і безперешкодному виробництву і реалізації об'єктів техніки в країні і за кордоном;

Конкретний зміст патентних досліджень визначають залежно від характеру роботи, що проводиться, і стадій життєвого циклу об'єкту техніки.

Порядок проведення патентних досліджень включає: визначення завдань і розробку завдання на проведення патентних досліджень; визначення вимог до пошуку патентної і іншої документації; пошук і відбір патентною і іншій документації і оформлення звіту про пошук; систематизацію і аналіз відібраної документації, підготовку виводів і рекомендацій; оформлення результатів досліджень у вигляді звіту.

Звіт про патентні дослідження повинен містити загальні дані про об'єкт досліджень, основну (аналітичну) частину, висновок і додатки.

Аналітична частина звіту в загальному випадку включає розділи: технічний рівень і тенденції розвитку об'єкту; використання об'єктів промислової (інтелектуальною) власності і їх правова охорона; дослідження патентної чистоти об'єкту техніки. Включення конкретних розділів в аналітичну частину звіту визначається завданням на проведення досліджень.

В ув'язненні приводять: узагальнені виводи за наслідками проведених патентних досліджень; пропозиції по використанню результатів патентних досліджень для вдосконалення науково-технічної і виробничої продукції. У додатки до звіту включають: завдання на проведення досліджень, регламент пошуку, звіт про пошук, описи винаходів, анотації документів і інші довідкові матеріали, відібрані при проведенні пошуку.

Виконання НДР. Для експериментальної перевірки можливості створення продукції, визначення її технічних характеристик, перевірки правильності результатів теоретичних досліджень і вибору оптимального технічного і конструкторський - технологічного рішення в процесі виконання НДР створюють макети, моделі, експериментальні зразки.

У НДР на РЕА повинні бути оцінені можливості використання в продукції запозичених складових частин, блоково-модульного принципу конструювання, використання зразка продукції і його складових частин як базові для створення їх модифікацій, а також розроблені пропозиції по створенню параметричних і типорозмірних рядів складових частин, по використанню в конструкції виробу уніфікованих конструктивних елементів, комплектуючих виробів, матеріалів і сировини, по застосуванню типових конструктивно-технологічних рішень і прогресивних технологій.

Опрацьовуються також питання метрологічного забезпечення випуску і експлуатації виробів відповідно до вимог стандартів забезпечення єдності вимірювань.

В процесі НДР і по її результатах передбачається розробка проекту технічного завдання на ДКР, яким встановлюється основне призначення, тактико-технічні характеристики, показники якості і техніко-економічні вимоги, що пред'являються до виробу, що розробляється. Якщо розробка ТЗ не передбачена завданням, то в звіті по НДР повинні бути представлене технічна пропозиція (ТП) - сукупність конструкторських документів, що містять технічне і техніко-економічне обгрунтування доцільності розробки виробу. ТП виконується на підставі аналізу різних варіантів можливої реалізації виробу, порівняльної оцінки рішень з урахуванням конструктивних і експлуатаційних особливостей того, що розробляється і існуючих виробів, а також патентних матеріалів. Слід враховувати, що НДР може дати і негативний результат, що показує, що на сучасному рівні розвитку науки і техніки реалізація поставленого завдання в повному її об'ємі неможлива або передчасна. В цьому випадку в пропозиції можуть бути сформульовані рекомендації по обмеженню поставлених завдань або проведенню подальших досліджень і їх напрямам.

Методи оцінки науково-технічної результативності НДР. Результатом НДР є досягнення наукового, науково-технічного, економічного і соціального ефектів. Науковий ефект характеризується отриманням принципово нових наукових знань і раніше невідомої інформації. Науково-технічний ефект характеризує можливість використання результатів виконуваних досліджень в інших НДР і ДКР і для створення нової продукції. Економічний ефект характеризує комерційний ефект, отриманий при використанні результатів прикладних НДР. Соціальний ефект виявляється в поліпшенні умов праці, підвищенні економічних характеристик.

Для оцінки наукової і науково-технічної результативності НДР доцільно використовувати систему зважених бальних коефіцієнтів. Для фундаментальних НДР розраховується тільки коефіцієнт наукової результативності, а для пошукових робіт додатково коефіцієнт науково-технічної результативності. Оцінки коефіцієнтів можуть бути встановлені на основі досвіду і знань науковців, які використовуються як експерти. Оцінка науково-технічної результативності прикладних НДР проводиться на основі зіставлення досягнутих в результаті виконання НДР технічних параметрів з базовими, які можна було реалізувати і без виконання НДР.








Дата добавления: 2016-04-06; просмотров: 869;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.