Лістинг 1.6. Web-сторінка з ASP.

<SCRIPT LANGUAGE="VBSCRIPT"></SCRIPT>

<HTML><HEAD>

<META HTTP-EQUIV="Content-Type" content="text/html;charset=windows-1251">

<TITLE> ASP Example by Mikle ;)</TITLE>

</HEAD>

<BODY BGCOLOR="WHITE">

<%For x = 1 to 6%>

<FONT FACE="ARIAL" SIZE=<%=X%>>ActiveX - це круто!</FONT><P>

<%Next%>

</BODY> </HTML>

У тексті прикладу присутній тег <SCRIPT>, хоч він і не обов'язковий, але зверніть увагу, що усередині дужок з'явився знак відсотка. Цей синтаксис означає, що код має бути виконаний на сервері, перш ніж сторінка буде відправлена клієнтові. Зверніть також увагу, що знаки відсотка оточують всі фрагменти коду на даній сторінці, тобто весь він виконується до того, як програма перегляду отримає сторінку. Отриманий HTML-текст виглядає так:

<HTML><HEAD>

<META HTTP-EQUIV="Content-Type" content="text/html;charset=windows-1251">

<TITLE>ASP Example by Mikle ;)</TITLE></HEAD>

<BODY BGCOLOR="WHITE">

<FONT FACE="ARIAL" SIZE=1>ActiveX - це круто!</FONT>

<P><FONT FACE="ARIAL" SIZE=2>ActiveX - це круто!</FONT>

<P><FONT FACE="ARIAL" SIZE=3>ActiveX - це круто!</FONT>

<P><FONT FACE="ARIAL" SIZE=4>ActiveX - це круто!</FONT>

<P><FONT FACE="ARIAL" SIZE=5>ActiveX - це круто!</FONT>

<P><FONT FACE="ARIAL" SIZE=6>ActiveX - це круто!</FONT>

<P></BODY></HTML>

У HTML, що вийшов, і ховається краса ASP. Результуюча сторінка може містити чистий HTML, зрозумілий будь-якій програмі перегляду! Це робить ASP ідеальним для застосувань, які повинні виконуватися в Інтернеті, де із сторінкою може працювати будь-яка програма перегляду. Проте ASP не обмежується мінімальним спільним знаменником, і ви можете додавати в результуючу сторінку клієнтський сценарій, елементи управління ACTIVEX і Dynamic HTML. Таким чином, ASP гнучкі настільки, наскільки Ви цього самі захочете.

До серверних мов сценаріїв відносяться також широковідомі мови Perl і PHP. На відміну від ASP, вони сумісні практично з будь-яким Web-сервером, включаючи і IIS (PWS), які за замовчуванням підтримують лише ASP (IIS - відразу після установки, PWS - після установки вільно поширюваного модуля ASP.EXE). Існує, правда, Java-пакет Instant ASP фірми ChillySoft, що дозволяє програмувати на ASP і під іншими Web-серверами, але він комерційний. В той же час вельми популярний вільно поширюваний платформений для кросу web-сервер Apache має в комплекті інтерпретатори Perl і PHP. Ці інтерпретатори існують у версіях для Windows і UNIX-сумісних ОС, тому також можуть вважатися незалежними. Загалом же вибір серверної мови сценаріїв обумовлений конфігурацією web-сервера замовника, оскільки, навіть маючи навики конфігурації web-серверів, деколи неможливо дістатися до сервера, на якому розташований сайт замовника.

В рамках даного курсу розглядатимуться серверні мови сценаріїв ASP, Perl, PHP.

Інструменти і технології програмування.

Мінімальним набором інструментів web-програміста є текстовий редактор і браузер, під який оптимізується сайт. При використанні серверних сценаріїв потрібний і web-сервер, бажано такий же, як і у замовника. Уникайте відладки сценаріїв на сервері клієнта - ваші помилки можуть привести до його зависання, і не завжди у вас є права і можливість його перезавантаження! А синє око і поганий настрій після цього вам буде гарантовано J. Краще всього встановити web-сервер на робочій станції або домашньому комп'ютері і підключити до нього необхідний інтерпретатор. Слід, правда, мати на увазі, що функціональні можливості web-серверів і інтерпретаторів під різними ОС (Windows і UNIX) частенько різні.

Що стосується редактора, то можна використовувати як стандартний «Блокнот» або вбудований редактор файлового менеджера FAR (бажано з плагіном Colorer для підсвічування тегів і операторів), так і який-небудь спеціалізований HTML-редактор WYSIWYG (What You See Is What You Get). Проте серед їх різноманіття практично відсутній такий, який підтримує ОДНОЧАСНО ВСІ серверні мови сценаріїв, хоча підтримка клієнтських мов, як правило, присутня. Крім того, частенько ці редактори перетворять російські букви в їх коди, що істотно затруднює подальше редагування. Приведемо невеликий перелік.

Поза сумнівом, найпотужнішим, хоч і громіздкішим засобом програмування на ASP є Microsoft Visual InterDev, що входить в комплект Microsoft Visual Studio. Будучи інтегрований з довідковою системою MSDN, він дозволяє швидко отримати довідку по будь-якому операторові, функції або об'єкту. Можливий також попередній перегляд як у вікні редактора, так і в браузері за замовчуванням, а також покрокова відладка.

Для програмування на Perl, мабуть, найкраще всього підійде NetObject Fusion, що володіє обширною довідкою по цій мові. Підтримкою PHP може похвалитися досить велика кількість редакторів: як невеликі EditPlus, HTML-Kit, PHPEd і UltraEdit, так і досить громіздкий HomeSite. Тут не ставиться мета робити їх детальний огляд, ті, що бажають можуть відвідати розділ HTML-редакторов на http://tucows.com .

Що стосується технологій програмування, то всі сучасні мови сценаріїв підтримують як класичну процедурну, так і об'єктно-орієнтовану, хоча і в різній мірі. У будь-якій з перерахованих мов ви можете використовувати вбудовані і зовнішні об'єкти, їх методи і властивості, але створити повноцінний власний клас можна лише на мовах: Perl і PHP.

В рамках даного курсу неможливо детально вивчити всі вищеперелічені мови, тому необхідно привести список як друкарських, так і онлайнових джерел додаткової інформації, згрупувавши їх по мовах:

· ASP:

§ Хилайер С., Мизик Д. Программированиє Active Server Pages. - М: «Русская редакция», 1999. – 296 с.

§ http://www.activeserverpages.ru

§ http://www.oduv.ru/doc/asp/book/

§ http://asp.ablogic.ru/

· Perl:

§ Холзнер С. Perl: специальный справочник. – СПб.: «Питер». 2000. – 496 с.

§ Шварц Р., Кристиансен Т. Изучаєм Perl. - К.: «BHV», 2000. - 320 с.

§ http://www.citforum.ru/internet/perl_tut/index.shtml

§ http://www.citforum.ru/database/cnit/6.shtml

§ http://reference.perl.com/

§ http://www.webscript.ru/

· PHP:

§ Ратшиллер Т., Геркен Т. PHP4: разработка Web-приложений. - СПб: Питер, 2001. - 384 с.

§ Томсон Л., Веллинг Л. Разработка Web-приложений на PHP і MYSQL. - К.: "ДіаСофт", 2001. - 672 с.

§ http://www.citforum.ru/internet/php3/index.shtml

§ http://php.spb.ru/

§ http://www.php4all.ru/

§ http://rusphp.chat.ru/








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.