Вибір програмного забезпечення для створеня BSC.

 

Важливу роль у здійсненні проекту BSC відіграють інформаційні системи, що використовуються компанією. Сучасний ринок пропонує широкий спектр додатків, що реалізують концепцію BSC (від невеликих програмних продуктів до сучасних ЕRР-систем), які можна розділити на чотири категорії:

Ø додатки, побудовані на базі продуктів Microsoft Office;

Ø спеціалізовані BSC -програми;

Ø додатки, які, крім реалізації BSC, включають в себе і функції бюджетування, моделювання бізнес-процесів, створення фінансових планів, звітів і прогнозів;

Ø програми (модулі), що входять до складу комплексних систем управління підприємством (ERP-, ВР-системи).

Безумовно, найбільш прості і економічні програми, побудовані на базі продуктів Microsoft Office, таких як Excel, Access. Головні їхні переваги - гнучкість в проектуванні і можливість залучення до розробки BSC широкого кола осіб. До недоліків таких додатків можна віднести те, що вони:

- слабо захищені від можливих помилок введення;

- трудомісткі в експлуатації (особливо за необхідності введення великої кількості різних даних);

- недостатньо оперативні;

- вкрай залежні від суб'єктивних (в першу чергу від людського) факторів;

- практично неприйнятні у великих компаніях.

На таких додатках доцільно проводити відпрацювання методології BSC і здійснювати попередню оцінку її ефективності.

 

Спеціалізовані BSC-програми (QPR ScoreCard, Dialog Strategy, Plan Designer, «1С-ВІП Анатех-ВДГБ: ABIS.BSC», ПК «Універсал») позбавлені недоліків, властивих додаткам першої групи. Вони володіють хорошими аналітичними інструментами, забезпечують зручну візуалізацію даних з можливістю створення динамічних діаграм, дозволяють персоніфікувати оцінку ефективності, а також оформляти звіти в спеціальному форматі з приведенням відповідних кількісних даних.

 

Програми третьої групи (CorVu Business Intelligence, Business Studio 3.5, ARIS BSC, Geac Performance Management, Cognos Metrics Manager, Hyperion Performance ScoreCard, «ІНТАЛЄВ: Корпоративний навігатор») є комплексними програмними продуктами і володіють повним спектром можливостей для проектування і опису стратегії, системи бюджетування, оргструктури і бізнес-процесів. Деякі програми (наприклад, ARIS BSC) забезпечують перехід від чистого планування та документування систем BSC до розвитку прототипів BSC і передачі інформації через інтерфейси MS Excel. За допомогою різноманітних аналітичних процедур у продуктах даного класу можна проводити оцінки і наочне відображення даних BSC в різних ракурсах.

Головним недоліком додатків другої і третьої груп є те, що вони не забезпечують в необхідному обсязі інтеграцію з іншими додатками, використовуються для управління компанією.

 

Програми четвертої групи - комплексні системи управління підприємством (наприклад, SAP ERP, Oracle Business Intelligence, Microsoft Axapta) - дозволяють відображати стратегічні завдання та причинно-наслідкові відносини в різних ракурсах, мають зручні інструменти відстеження стратегічних проектів, системи оповіщення та складання звітів. Їх стратегічні шаблони можна використовувати як основу для розробки специфічної стратегії, а для визначення показників пропонується набір типових рішень, які допомагають при побудові власної BSC. Вони дозволяють також здійснювати функції планування діяльності компанії з використанням методів з областей багатовимірного моделювання та аналізу, динамічних властивостей системи і процесно-орієнтованого управління, проводити моделювання стратегічних сценаріїв. У додатках передбачено наявність адміністратора BSC, який визначає в системі всі параметри показників (порогові значення, контрольні показники, відповідальні виконавці і т. п.), контролює виконання поставлених завдань і при необхідності може відправити електронне повідомлення відповідальному за показник особі. Технологія drill down дозволяє проводити докладний аналіз результатів виконання стратегії, а завдяки використанню спільної бази даних забезпечується інтеграція всіх компонентів таких систем. Системи даного класу підтримують технологію OLAP.

 

Для найбільш ефективного впровадження ССП рекомендується вибирати таке програмгне забезпечення, яке:

- відповідає вимогам функціональних стандартів;

- забезпечує вилучення, перетворення і завантаження даних з різнорідних джерел інформації;

- використовує аналітичні інструменти (OLAP, SPM, Data Mining);

- сертифіковано в Balanced ScoreCard Collaborative.

Необхідно відзначити, що саме сертифіковані програми гарантують отримання повноцінного програмного продукту, що дозволяє реалізувати для компанії концепцію BSC у повному обсязі.

 

Найбільший ефект при реалізації концепції збалансованих показників досягається у випадку, якщо з допомогою програми можна максимально забезпечити зв'язок з різними аналітичними програмами, застосовуваними для стратегічного управління компанією. Це обумовлено тим, що саме інтеграція BSC з іншими інформаційними системами і їх модулями дає їх власникам ряд додаткових можливостей. Наприклад, ключові показники ефективності, розраховані в SAP ERP Balanced ScoreCard, можна застосувати в ERP-системі компанії для розрахунку премій і бонусів, одержуваних персоналом. Про перевагу такого підходу свідчить практика - питома вага виключно спеціалізованих додатків у загальному обсязі впроваджених BSC не перевищує 30%.

 

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 858;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.