СВІДОМІСТЬ - МИСЛЕННЯ - ІНТЕЛЕКТ

Специфіка психіки людини полягає у тому, що відбивання предметне і відбиває властивості предметної дійсності.

Відбиття - завжди активний, свідомий процес, результат реального зв’язку реальної взаємодії живою високоорганізованою матеріальною суб’єкта і оточуючої його матеріальної дійсності. Відбиття – активний процес сприйняття інформації і одночасної її обробки. Людина сприймає інформацію (sуmbolising). ідентифікує її, класифікує і розміщує в якесь місце у картині світу.

Свідомість - специфічна вища форма відбиття дійсності, притаманна тільки людині (вищій тип психіки).

Дійсність - це все існуюче, матеріальне, ідеальне, реальне, вигадане (фантазії, спогади, мрії), космос - вселена, універсум - все пізнане і непізнане, а дійсність зв’язана з процесом пізнання, із свідомістю.

Елементи (фрагменти) дійсності - це факти у широкому смислі: від артефактів до ментефактів (домоуправ - домовий).

Світ художньої літератури - вторинна дійсність, (віртуальна дійсність), яка є частиною дійсності і тому (конкретне); домовий (віртуальне), і Остап Бендер (вигадане) - це елемент дійсності, незважаючи на їх різну природу.

Так як людина соціальна за своєю природою, то свідомість - це відбиття дійсності через призму мовних значень і понять в індивідуальній свідомості.

Картина світу означає не картину, яка показує світ, а світ, якій розуміється як картина. (М. Хайдеггер) Картина світу - це відбиття навколишньою світу у голові людини. Свідомість і КС - близькі поняття КС завжди несе національно-культурний відбиток, оскільки картина світу - сума ментальних значено, уявлення про світ. Картина світу - ідеальне концептуальне утворення подвійної природи — необ’єктивне як елемент свідомості, об’єктивне як знакові витвори - тексти, архитексти, мистецька мова

Мовна картина світу - глибинний прошарок загальної картини світу. Кожна мова (Ю.А. Апресян) відбиває інший спосіб концептуалізації (сприйняття і організації) світу. А значення представляють єдину колективну філософію. Мовна картина світу - сукупність знань про світ (у лексиці, фразеології, граматиці).

Мовна картина світу - світ у дзеркалі мови, а картина світу (образ) - відображення у психіці людини предметної дійсності, яка його оточує.

Необхідно відмітити, що в сучасній науковій літературі "свідомість" - це синонім "інтелект, розум, мислення". Свідомість - це окремий стан людини, якій включає представлення про почуття, емоції, та відчуття і розвивається під впливом мислення. Мислення - це процес свідомого відбиття дійсності. Пізнання проходить через мислення. Інструмент мислення - жива мова. Інтелект - природна загальна розумова здібність. Вона унаслідується. Вона не емоційна і не моральна, загальна (не специфічна). До неї входить все. що ми робимо, про що ми говоримо і думаємо - найбільш широка здібність. Свідомість (феномен, найвища форма відбиття дійсності). Мислення (процес свідомого відбиття дійсності). Інтелект (розумова дійсність).








Дата добавления: 2016-02-13; просмотров: 1084;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.