Мотивація навчальної діяльності учнів

Характеристика етапів уроку.

Кожний урок має власну макро- та мікроструктуру. Макроструктурою уроку є послідовність етапів даного уроку . Мікроструктурою є сукупність методів і методичних прийомів за допомогою яких проводиться кожний етап.

Основними етапами уроку є організаційний етап, етап актуалізації опорних знань ,етап мотивації навчальної діяльності учнів, етап формування нових знань, етап узагальнення та систематизації знань, етап підведення підсумку уроку, етап визначення домашнього завдання.

Організаційний етап.

Зазначений етап є початком уроку будь-якого типу. Розрізняють три основні види організації:

а) методична - під час якої учням пояснюється специфіка уроку, здійснюється психологічне налаштування на урок;

б) технічна - проводиться на початку уроку з лабораторними та практичними роботами, полягає у перевірці готовності обладнання для виконання робіт;

в) фізіологічна - виконання кількох фізичних вправ учнів з метою активізації діяльності або з метою заспокоєння.

Актуалізація опорних знань учнів

Проводиться на тих уроках, на яких відбувається вивчення нового матеріалу. Етап проводиться з метою визначення рівня обізнаності учнів у матеріалі, який буде вивчатись. Актуалізація проводиться методом фронтальної бесіди, методом гри, або за допомогою прийому створення проблемної ситуації.

Мотивація навчальної діяльності учнів

Даний етап проводиться з метою пояснення практичного значення вивчення певної теми. Етап мотивації може проводитись методом фронтальної проблемної бесіди, методом пояснення, прийомом створення проблемної ситуації, прийомом використання художнього твору.

Повідомлення нового матеріалу (засвоєння нових знань)

На даному етапі відбувається формування нових біологічних понять, вдосконалення вже сформованих і встановлення взаємозв'язків між ними. Умовно цей етап можна поділити на З частини:

1) сприйняття нових знань;

2) усвідомлення нових знань;

3) осмислення зв'язків і відносин між поняттями.

Вчителю треба пам'ятати, що різні категорії спеціальних понять формуються такими методами:

морфологічні поняття - методами спостереження, розпізнавання і визначення; анатомічні поняття - спостереження, мікроскопіювання; фізіологічні поняття - експеримент, спостереження; ■ екологічні поняття - словесними та наочними методами; систематичні поняття - методом опису, розпізнавання і визначення. На даному етапі' обов'язковим є використання наочності.

Узагальнення і систематизація знань

Етап проводиться з метою первинного закріплення набутих знань. Основним методом на цьому етапі є: метод бесіди, гри, поєднання практичних методів для виконання самостійної роботи. На цьому етапі використовується узагальнююча бесіда, для якої питання беруться з підручника

Підведення підсумку уроку

Етап проводиться з метою формування загального висновку уроку. Також на цьому етапі з'ясовується, що учні не зрозуміли і виставляються оцінки. Підсумок уроку підводиться вчителем або його підводять учні. Наприклад, що вивчали на цьому уроці, що не зрозуміло., тощо,

Визначення домашнього завдання

Учні ознайомлюються з обсягом домашнього завдання і отримують короткий інструктаж до його виконання. Допускається запис домашнього завдання на дошці, але з необхідним поясненням. Наприклад, домашнє завдання: опрацювати параграф 14, відповісти на питання ст. 100, заповнити таблицю в зошиті ст. 77.

Домашнє завдання повинне складатись з трьох видів завдань: репродуктивних; репродуктивно-творчих; творчих.

 








Дата добавления: 2016-03-15; просмотров: 1610;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.