Характеристика деяких інших видів зварювання

Крім дугового зварювання найбільше використання в електроапаратобудуванні отримали: газове, холодне (пресове) і контактне зварювання.

Розрізняють газове зварювання і газове різання. У першому випадку інструментам є газовий пальник, у другому- газовий різак.

Усього уснує 4 види зварюваних з’єднань: стикові, таврові, кутові, внапуск. На кресленнях вони позначаються літерами, поряд з якими стоїть катет зварюваного шва, тобто товщина зварювання (наприклад, Т 4).

Газове зварювання застосовується для відповідальних швів (наприклад, герметичних, маслогустяних). Крім основного обладнання – зварювального агрегата – використовується оснащення, наприклад, газовий балон. Зварювання може виконуватися як на столах чи верстаках, так і в пристроях. Технологія зварювання- типова. Обов’язково в кінці зварювання проводиться не тільки контроль, а й випробування.

Холодне пресове зварювання використовується для з’єднання дроту, кабелів, причому часто з’єднують метали, які важко з’єднати у звичайних умовах (наприклад алюміній і мідь). Якщо використовується обладнання, то це гідравлічні чи важелеві преси для з’єднання дроту, наприклад, для отримання суцільних кінцівок.

Контактне зварювання може бути точковим, роліковим (шовним) і стиковим. Точкове виконується на машинах автоматичної і неавтоматичної дії практично для всіх металів і сплавів. В машинах одночасно на з’єднання діють тиск і струм. Зварювальний агрегат складається із зварювального трансформатора, перервача, механізму переміщення і механізму стиснення електродів.

Точкове зварювання має декілька різновидів, наприклад, рельєфне, конденсаторне, ультразвукове зварювання в залежності від того, на якому принципі працюють машини для зварювання. Для шовного зварювання електроди використовуються у вигляді роликів, які котяться вздовж шва.

Звичайно контактне зварювання використовується для з’єднання листів товщиною 0,3-3мм. Для шовного зварювання також використовуютья машини, причому розрізняють машини для повздовжнього та поперечного зварювання.

При конденсаторному зварюванні батарея конденсаторів заряджається струмом від випрямляча, а потім розряджається у первинній обмотці зварювального трансформатора, а у вторинній обмотці індуктується струм,



яким і проводиться зварювання.

Ультразвукове зварювання може бути не тільки точковим, а й стиковим. Ультразвукові коливання підвищують температуру зварювання і дякуючи саме цьому різновиду зварювання можна зварювати метали, які не з’єднуються у звичайних умовах (наприклад, неіржавіючу сталь, пластмаси, металокераміку, фольгу та ін.).

Таким чином, рамнокаркасні конструкції в основному виконуються з кутового прокату за допомогою дугового зварювання і газового різання, а конструкції з тонколистового прокату зварюються найчастіше контактним чи шовним зварюванням. Бажано механізувати і автоматизувати процес зварювання, організувати потокове виробництво і виконувати роботу на потокових лініях зварювання. До складу лінії можуть входити прес-ножиці для різання заготовок, преси для виготовлення отворів в заготовках, зварювальні пости чи зварювальні агрегати, установки для фарбування і висушування, свердлильні верстати для свердлення дрібних отворів.








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 690;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.