Військові звання військовослужбовців ЗСУ

Друге питання починати з показу військових звань. Дати під запис усі військові звання, які є у Збройних Силах України і показати їх на плакаті.

Ознайомивши тих хто навчається з начальниками та підлеглими, старшими та молодшими довести статті статуту внутрішньої служби №№ 28-34.

Ст. № 28: Єдиноначальність є одним із принципів будівництва і керівництва Збройними Силами України і полягає в:

- наділенні командира (начальника) всією повнотою розпорядчої влади стосовно підлеглих і покладенні на нього персональної відповідальності перед державою за всі сторони життя та діяльності військової частини, підрозділу і кожного військовослужбовця;

- наданні командирові (начальникові) права одноособово приймати рішення, віддавати .накази;

- забезпеченні виконання зазначених рішень (наказів), виходячи із всебічної оцінки обстановки та керуючись вимогами законів і статутів Збройних Сил України.

Ст. № 29: За своїм службовим становищем і військовим званням військовослужбовці можуть бути начальниками або підлеглими стосовно інших військовослужбовців.

Ст. № 30: Начальник має право віддавати підлеглому накази і зобов'язаний перевіряти їх виконання.

Підлеглий зобов'язаний беззастережно виконувати накази начальника, крім випадків, віддання явно злочинного наказу, і ставитися до нього з повагою.

Ст. № 31: Начальники, яким військовослужбовці підпорядковані за службою, у тому числі і тимчасово, є прямими начальниками для цих військовослужбовців. Найближчий до підлеглого прямий начальник є безпосереднім начальником.

Ст. № 32: За своїми військовими званнями начальниками є:

- сержанти і старшини – для рядових і матросів однієї з ними військової частини;

- прапорщики і мічмани — для сержантів і старшин, рядових і матросів однієї з ними військової частини;

- молодші офіцери — для сержантів і старшин, рядових і матросів;

- старші офіцери за військовим званням підполковник, капітан 2 рангу, майор, капітан 3 рангу — для прапорщиків і мічманів, сержантів і старшин, рядових і матросів;

- генерал-лейтенанти, віце-адмірали, генерал-майори, контр-адмірали, полковники, капітал 1 рангу — для молодших офіцерів, прапорщиків і мічманів, сержантів і старшин, рядових і матросів;

- генерали армії України, генерал-полковники, адмірали — для старших і молодших офіцерів, прапорщиків і мічманів, сержантів і старшин, рядових і матросів.

Ст. № 33: Військовослужбовці, які за своїм службовим становищем і військовим званням не є стосовно інших військовослужбовців начальниками або підлеглими, можуть бути старшими чи молодшими за військовим званням.

Старші за військовим званням військовослужбовці мають право вимагати від молодших за військовим званням військовослужбовців додержання військової дисципліни, громадського порядку і форми одягу, а також правил поведінки і військового вітання. Молодші за званням військовослужбовці повинні беззастережно виконувати зазначені вимоги старших за військовим званням військовослужбовців.

Ст. № 34: У разі спільного виконання службових обов'язків військовослужбовцями, що не підпорядковані один одно­му, якщо їх службові відносини не визначені команди­ром (начальником), начальником є старший із них за посадою, а за рівних посад — старший за військовим званням.

ПЕРЕЛІК ВІЙСЬКОВИХ ЗВАНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
АРМІЙСЬКІ ЗВАННЯ ФЛОТСЬКІ ЗВАННЯ
Рядовий склад
Рядовий Старший солдат Матрос Старший матрос
Сержантський і старшинський склад
Молодший сержант Сержант Старший сержант Старшина Старшина 2 статті Старшина 1 статті Головний старшина Головний корабельний старшина
Прапорщик Старший прапорщик Мічман Старший мічман
Молодший офіцерський склад
Молодший лейтенант Лейтенант Старший лейтенант Капітан Молодший лейтенант Лейтенант Старший лейтенант Капітан-лейтенант
Старший офіцерський склад
Майор Підполковник Полковник   Капітан 3 рангу Капітан 2 рангу Капітан 1 рангу    
Вищий офіцерський склад
Генерал-майор Генерал-лейтенант Генерал-полковник Генерал армії України Контр-адмірал Віце-адмірал Адмірал  

 

Особливу увагу звернути на те, що начальники та підлеглі в цілому розрізняються за своїм службовим становищем і іноді за військовим званням. І навпаки, старші та молодші розрізняються за військовим званням.

Після закінчення вивчення другого питання, викладач приступає до наступного питання.

Примітка. До військових звань офіцерського складу медичної служби і юстиції додаються відповідно слова «медичної служби» і «юстиції». Наприклад, лейтенант медичної служби, майор юстиції. До військових звань сержантського і старшинського складу, Складу прапорщиків і мічманів ці слова не додаються.

 








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 1692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.